Την Δευτέρα η καταγραφή των ζημιών από την χαλαζόπτωση

Την Δευτέρα η καταγραφή των ζημιών από την χαλαζόπτωση

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης επισκέφτηκε το απόγευμα το Πολέμι και άλλες περιοχές στην επαρχία Πάφου που έχουν πληγεί την Τετάρτη από σφοδρή χαλαζόπτωση που προκάλεσε καταστροφές στην αμπελοκαλλιέργεια σε μόνιμες αλλά και εποχιακές φυτείες.

Τον Υπουργό συνόδευσαν λειτουργοί διαφόρων τμημάτων του Υπουργείου του αλλά και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων .


Ο κ. Κουγιάλης παραδέχτηκε πως η περιοχή έχει υποστεί μεγάλη ζημιά , ιδιαίτερα στην αμπελοκαλλιέργεια , στα σιτηρά αλλά και σε άλλες καλλιέργειες , προσθέτοντας πως έχουν δοθεί οδηγίες στο ΟΓΑ και το Τμήμα Γεωργίας ούτως ώστε να ξεκινήσει – όπως είπε – τη Δευτέρα η καταγραφή της ζημιάς.

Μόλις συνέχισε έχουμε τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς θα επανέλθουμε και θα ενημερωθούν οι πληγέντες για το θέμα των αποζημιώσεων.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν καλλιέργειες που καλύπτονται από τον ΟΓΑ σημειώνοντας πως εκεί το έργο του Υπουργείου του είναι ευκολότερο.

Υπάρχουν ωστόσο και καλλιέργειες συνέχισε, που δεν καλύπτονται δηλώνοντας πως το Υπουργείο του θα μελετήσει τρόπους προκειμένου – όπως είπε – να αποζημιώσει και αυτούς τους αγρότες.

Απηύθυνε έκκληση επίσης προς όλους τους αγρότες οι οποίοι έχουν πληγεί να συνεργαστούν με τα δύο τμήματα ούτως ώστε σημείωσε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η καταγραφή των ζημιών και να έρθουν και οι αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατό .

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Πάφου Φειδίας Τζιάζας, μίλησε για βιβλική καταστροφή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Τζιάζας ανέφερε πως το χαλάζι έπληξε αρκετές ορεινές κοινότητες ανάμεσα στις οποίες το Στρουμπί, το Πολέμι, τη Σίμου και τη Φοίτη και έκανε μεγάλες καταστροφές τόσο στα σιτηρά και τα φυλλοβόλα όσο και στα αμπέλια, λέγοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις που οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά 100%.

Εξάλλου ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πολεμίου Χαράλαμπος Ιωάννου ανέφερε πως η χαλαζόπτωση προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή ενώ συνέχισε ο Υπουργός εξ ιδίοις όμασι το έχει διαπιστώσει.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)