Το Σάββατο στην Πάφο η κηδεία της Μαρίας Ζουπανιώτη

Το Σάββατο στην Πάφο η κηδεία της Μαρίας Ζουπανιώτη

Κηδεύεται το Σάββατο στη γενέτειρά της Πάφο, η Μαρία Γερμανού – Ζουπανιώτη, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Η Μαρία έφυγε από τη ζωή τη Μεγάλη Πέμπτη, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών.

Το φέρετρο της θα συνοδεύσουν από τη Νέα Υόρκη ο σύζυγός της, δημοσιογράφος Απόστολος Ζουπανιώτης και τα δύο τους παιδιά, Ευάγγελος Ζουπανιώτης και Ειρήνη Ζουπανιώτη – Έμπερσολ.


Η κηδεία θα τελεστεί από τον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στην Πάφο, το Σάββατο στις 11 π.μ. Οι συγγενείς θα δεχθούν συλλυπητήρια στον ναό από τις 10 – 11 π.μ.

Η Μαρία της αξιοπρέπειας

Πρότυπο δημόσιου λειτουργού, που πάντοτε χαρακτηριζόταν από την εργατικότητα, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή της, χαρακτηρίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τη Μαρία Ζουπανιώτη. Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει: «Θα θυμόμαστε πάντοτε τη Μαρία για το έργο και την προσφορά της προς την Κύπρο, αλλά και για την καλοσύνη της απέναντι σε όλους όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γ.Γ. των ΗΕ, Στεφάν Ντούτζαρικ, εκθειάζοντας το ήθος και τον επαγγελματισμό της Μαρίας Ζουπανιώτη στη μακρόχρονη θητεία της, τη χαρακτήρισε πρύτανη των εκπροσώπων Τύπου των μόνιμων αντιπροσωπειών στα Ηνωμένα Έθνη.

Δύο εκ των συναδέλφων που έζησαν τη Μαρία τρεις σχεδόν δεκαετίες, οι Μιχάλης Ιγνατίου και Πανίκος Παναγιώτου, μαρτυρούν δια της γραφίδας τους το ποιόν του ανθρώπου. Γράφει ο Ιγνατίου: «Μερικοί άνθρωποι σημαδεύουν τις ζωές μας με την αξιοπρέπειά τους, την καθαρότητα του χαρακτήρα τους, την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο, την εντιμότητά τους. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της Μαρίας Ζουπανιώτη. Για όσους δεν είχατε την τύχη να τη γνωρίσετε, αυτή ήταν η Μαρία μας… Ένας γνήσιος και αγνός Άνθρωπος, μία πολύ μεγάλη προσωπικότητα». Και ο Παναγιώτου: «Όλοι εμείς που γνωρίσαμε, που συνεργαστήκαμε, που εκτιμήσαμε τη φιλία της Μαρίας Ζουπανιώτη, θλιβόμαστε για την άδικη απώλεια, αλλά χαιρόμαστε γιατί αποτέλεσε μέρος της ζωής μας. Άλλωστε, τα κεριά σβήνουν, αλλά το φως τους ποτέ!»

Ο Αποστόλης για το τέλος

Ο Απόστολος Ζουπανιώτης, ο σύζυγος και συνοδοιπόρος της Μαρίας για 40 χρόνια, έγραψε για το τελευταίο σκληρό διάστημα: «Τους τελευταίους 10 μήνες, η οικογένειά μου πορευόταν ένα δύσκολο Γολγοθά, εξαιτίας της βαριάς ασθένειας της συζύγου μου Μαρίας Γερμανού – Ζουπανιώτη.

Διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα, χωρίς καν να είναι καπνίστρια, ή κάποιος να καπνίζει στο σπίτι και παρ’ όλες τις προσπάθειες των γιατρών της στο Memorial Sloan Kettering και τρεις διαφορετικές θεραπείες, o καρκίνος τη λύγισε. Το όλο δεκάμηνο θύμιζε αρχαίους μύθους, που ο Δίας έστελνε κεραυνούς στους ανθρώπους. Κάπως έτσι έπεφταν πάνω μας τα χτυπήματα της μοίρας.

Του Ιησού Χριστού τα πάθη κράτησαν 3-4 μέρες, τα δικά της δέκα μήνες. Το τετέλεσται το είπαν την ίδια Μεγάλη Πέμπτη».

Πηγή: Sigmalive