Το Σεπτέμβριο η ακρόαση για τη μαρίνα Πάφου

Το θέμα της κατασκευής της μαρίνας στην περιοχή «Πότιμα» της Πάφου εξακολουθεί να παραμένει αδικαιολόγητα στάσιμο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέα Δημητριάδη.

Όπως ανέφερε, με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Μ. Νικολάτος πριν ενάμισι μήνα περίπου προς τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, πληροφόρησε ότι αναμένεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η έκδοση απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα της μαρίνας.


Η υπόθεση ήταν ορισμένη για τις 11 Μαΐου του 2015 ωστόσο ορίστηκε εκ νέου για ακρόαση για τις 15 Σεπτεμβρίου του 2015. Με βάση αυτή την εξέλιξη, απόφαση για το θέμα της μαρίνας αναμένεται να ληφθεί περί τα τέλη του χρόνου.

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως έπειτα από παράκληση ορισμένων μελών των κοινοπραξιών που υπέβαλαν προσφορά, ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία για να εξεταστεί κατά πόσο οι τρεις κοινοπραξίες που έχουν υποβάλει προσφορά για τη λειτουργία και την κατασκευή της μαρίνας μπορούν να καταλήξουν σε κοινό παρανομαστή ώστε να συνεργαστούν μεταξύ τους και να προωθηθεί η λειτουργία και κατασκευή της μαρίνας στην Πάφο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου σημείωσε πως μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των μελών των κοινοπραξιών έχει δείξει σοβαρό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ωστόσο,  πως απομένει να συζητήσει με ακόμη δύο μέλη των κοινοπραξιών και τότε – όπως είπε- θα έχει ολοκληρωμένη θέση κατά πόσο υπάρχουν προοπτικές για μια τέτοια συνεργασία.

Αν, συνέχισε, υπάρχουν προοπτικές, θα συγκαλέσει συνεδρίαση και συνάντηση όλων των μελών των κοινοπραξιών για να ληφθεί απόφαση προκειμένου να προωθηθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Αναφερόμενος στο ιστορικό, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια καθότι οι κοινοπραξίες οι οποίες έχουν υποβάλει προσφορά μέχρι την ημερομηνία που είχε οριστεί δηλαδή τις 29.6.2007, είχαν υποβάλει προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή προσφορών με την οποία εισηγούνταν ότι η κατακύρωση της προσφοράς σε μια από τις κοινοπραξίες δεν πληρούσε τα κριτήρια και τους όρους του διαγωνισμού.

Πρόσθεσε επίσης πως η Αναθεωρητική Αρχή προσφορών αφού μελέτησε την προσφυγή κατέληξε στο συμπέρασμα και στην απόφαση ότι η προσφυγή ευσταθούσε και ακύρωσε την κατακύρωση της αναθέτουσας Αρχής.

Στη συνέχεια, ανέφερε η άλλη κοινοπραξία που επηρεάστηκε από την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής προσφορών καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο με την οποία ζητούσε αναστολή της διαδικασίας καθώς και προσωρινό διάταγμα, και όντως – όπως είπε- πέτυχε προσωρινό διάταγμα αναστολής της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής προσφορών.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ακόμη πως ακολούθως υποβλήθηκε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε το προσωρινό διάταγμα και την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής.

Πρόσθεσε ακόμη η έφεση που έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο εκκρεμεί από το 2006.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε ακόμη πως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου λειτουργεί ως καταλύτης ώστε να συνεργαστούν όλες οι κοινοπραξίες μεταξύ τους για να προωθεί η υλοποίηση του έργου της μαρίνας πιο γρήγορα.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που επέδειξε καναδέζικη εταιρεία η οποία ειδικεύεται στη λειτουργία μαρίνων και έχει σχετική εμπειρία τεχνογνωσίας και διασυνδέσεων.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ενδιαφέρεται είτε να αναλάβει από μόνη της την κατασκευή και λειτουργία της μαρίνας, είτε να συνεργαστεί με τις άλλες κοινοπραξίες ώστε να υλοποιηθεί το έργο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου αναμένεται επίσης να αποστείλει επιστολή και ο ίδιος στο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η μαρίνα αναμένεται να είναι χωρητικότητας 1000 σκαφών.