Συνέδριο για τη μείωση της παραβατικής συμπεριφοράς

Το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου σε συνεργασία με το Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ και μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Εν Δράσει» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017, διοργάνωσε εκπαιδευτικό συνέδριο στον Πολυχώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια διάχυσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης – Comenius Regio.


Κατά την διάρκεια του συνεδρίου έγινε απονομή βραβείων και πιστοποιητικό συμμετοχής σε όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό για το Διαγωνισμό Αφίσας που είχε προκηρύξει το Επαρχιακό Γραφείο. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή κήρυξε ο Δρα Κυπριανός Λούης Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Στέλιος Θεοφίλου Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Πάφου- Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, ανέφερε πως το συνέδριο συμβάλει στην προώθηση του στόχου δηλαδή της μείωσης της παραβατικής συμπεριφοράς.

Ο κ. Θεοφίλου ανέφερε πως η πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς αποτελεί έναν από τους διαχρονικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, προσθέτοντας πως προς τον σκοπό αυτό πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε ερείσματα στους νέους μας ώστε να αποκτήσουν ταυτότητα στην ζωή τους , ενδιαφέροντα και στόχους υψηλούς .

Εμείς είπε, “θέλουμε τα παιδιά να αποκτήσουν ταυτότητα, να ταυτιστούν με το περιβάλλον τους με την οικογένεια τους, με την κοινότητα τους και με την κοινωνία και να ανακαλύψουν αυτή την ταυτότητα”.

Το συνέδριο αυτό ανέφερε ο κ. Θεοφίλου στέλνει μηνύματα σεβασμού προς τον εαυτό σου, σεβασμό στους άλλους, υπευθυνότητα σ’ όλες τις πράξεις και καλύπτει όλα τα φάσματα της παραβατικής συμπεριφοράς.

Ο κ. Θεοφίλου αναφέρθηκε και στις 23 δράσεις που παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής στις οποίες έχει σε εφαρμογή το ΥΠΠ ως αντιμετώπιση, όπως είπε, της παραβατικής συμπεριφοράς.

Αναφερόμενος στους ομιλητές του συνεδρίου ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Πάφου, είπε πως είναι άτομα εμπλεκόμενα στις διάφορες εκφάνσεις αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, συνεργάτες του Πανεπιστημίου Νεάπολις ενώ εισηγήσεις απηύθυναν με θέμα την Καλλιέργεια θετικού σχολικού κλίματος- καλές πρακτικές διαχείρισης συμπεριφοράς η Δρ. Γιώτα Λαμπριανού- Σταύρου και η Έλενα Κωνσταντίνου, Παρατηρητήριο για τη βίας στα σχολεία.

Επίσης συνέχισε, από τον τομέα των κοινωνικών λειτουργών συμμετείχαν η κ. Σοφία Καραβασίλη που μίλησε στο θέμα της πρόληψης της παραβατικότητας.

Καταληκτικά ο κ. Θεοφίλου είπε πως η παραβατική συμπεριφορά είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα στα σχολεία,μειώνει το ενδιαφέρον και το χρόνο, αποσπά από του ουσιαστικό που είναι για τους μαθητές η προσήλωση τους στα μαθήματα, και αφαιρεί από το μυαλό τους την προσπάθεια τους να θέτουν υψηλούς στόχους.

Είπε ακόμη πως το πρόβλημα της παραβατικής συμπεριφοράς είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν όλες οι μοντέρνες χώρες και της ΕΕ και ένα από τα προβλήματα που φέρνει να εμφανίζει το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και έχει κάπως χαμηλά αποτελέσματα.

Το συνέδριο περιλαμβάνει και σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Μουσικό Λύκειο Πάφου.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς , στους μαθητές που θέλουν να αποκτήσουν αυτή την ταυτότητα και να ξεφύγουν από τα θέματα της παραβατικότητας, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τα θέματα της παιδείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ