Άνοιξε ο δρόμος για τιμωρία των εργολάβων που έδιναν μίζες

Άνοιξε ο δρόμος για τιμωρία των εργολάβων που έδιναν μίζες

Η «Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων» άνοιξε τον δρόμο σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα να οδηγούν ενώπιόν της για αποκλεισμό από προσφορές, εταιρείες οι οποίες ενεπλάκησαν σε δωροδοκία στελεχών ή και υπαλλήλων των πιο πάνω οργανισμών.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται κατορθωτή ύστερα από την απόφαση της «Επιτροπής Αποκλεισμού» να αποκλείσει την εταιρεία «Νέμεσις» από προσφορές του δημοσίου για τεσσεράμισι χρόνια. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε χθες ο «Φ». Την απόφαση της «Επιτροπής Αποκλεισμού» μελετούν οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας.


Όπως πληροφορείται ο «Φ» ενώπιον της Επιτροπής εκκρεμούν άλλες τρεις υποθέσεις, ενώ αναμένεται να προωθηθεί και τέταρτη υπόθεση.

Εταιρείες οι οποίες είχαν εμπλακεί σε δωροδοκίες στο πλαίσιο του σκανδάλου κατασκευής του αποχετευτικού έργου της Πάφου (Σ.Α.ΠΑ.) όπως και η Νέμεσις, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να αποκλειστούν από προσφορές του δημοσίου, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε απώλεια χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδίκασης του σκανδάλου του αποχετευτικού της Πάφου, στελέχη των εταιρειών Λοΐζος Ιορδάνου, Αδελφοί Ιακώβου, Νέμεσις, Μέτκον και Άτλας Παντού, παραδέχτηκαν ότι δωροδόκησαν αξιωματούχους ή και στελέχη του Σ.Α.ΠΑ. Πάντως, κάποιες εταιρείες ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν επειδή η δωροδοκία δεν έγινε από μετόχους ή διευθύνοντες συμβούλους που ταυτίζονται με τις εν λόγω εταιρείες, αλλά από διευθυντικά στελέχη, οπόταν οι συγκεκριμένες εταιρείες μένουν στο απυρόβλητο.

Εταιρείες υποδεικνύουν επίσης πως όταν αυτοί που λάδωσαν στελέχη ή και υπαλλήλους υπηρεσιών του δημοσίου ή και οργανισμών δεν κατέχουν θέσεις-κλειδιά στις υπό αναφορά εταιρείες, τότε οι εταιρείες δεν μπορούν να αποκλειστούν. Υποδεικνύουν επίσης πως όταν μια εταιρεία αλλάξει όνομα και στη διοίκησή της δεν συμμετέχει άτομο, το οποίο παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε οποιονδήποτε, τότε η «μεταλλαγμένη» εταιρεία, επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πηγή: Φιλελεύθερος