Άρχισε η έρευνα για τις καταγγελίες της Σχολικής Εφορείας

Άρχισε η έρευνα για τις καταγγελίες της Σχολικής Εφορείας

Άρχισαν οι έρευνες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου σε σχέση με τη Σχολική Εφορεία Πάφου, μετά την καταγγελία μελών της. Οι καταγγελίες αφορούν απευθείας αναθέσεις έργων και άλλες παρατυπίες και παραλείψεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι έρευνες ξεκίνησαν με τη λήψη καταθέσεων σε σχέση με τη διαδικασία προσφορών από τη Σχολική Εφορεία Πάφου για διάφορες εργασίες που εκτελέστηκαν κατά το έτος 2014. Η Αστυνομία αξιολογεί στο παρόν στάδιο τις καταθέσεις προκειμένου να διαφανεί αν προκύπτει κάτι. Η νέα υπόθεση αφορά απευθείας ανάθεση έργων, παρατυπίες, παραλείψεις και κακοδιαχείριση στη Σχολική Εφορεία Πάφου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές, μετέβη στα Γραφεία του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου μέλος της Σχολικής Εφορείας το οποίο, σε κατάθεσή του, έδωσε στοιχεία για τα όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια εντός της Σχολικής Εφορείας. Στην Αστυνομία για κατάθεση αναμένεται να κληθεί και η Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου που παλαιότερα και αυτή είχε προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες για την υπόθεση.

Ενήμερο το Υπουργείο Παιδείας

Για την υπόθεση σημειώνεται πως έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο οποίο έχει αποσταλεί σχετική επιστολή από μέλη της Σχολικής Εφορείας τα οποία κατήγγειλαν συναδέλφους τους σχετικά με απευθείας αναθέσεις έργων αντί προσφορών, για κακοδιαχείριση και για αποδοχή εκπρόθεσμων προσφορών για εργασίες σε σχολικά κτήρια που προκήρυξε η Εφορεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε δύο περιπτώσεις της προηγούμενης τριετίας, που αφορούσαν μετακινήσεις του Νικολαΐδειου Γυμνασίου και του 5ου Δημοτικού στον Μούτταλο, παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα με το συμβόλαιο που ανατέθηκε σε εργολάβο για τη μετακίνηση των σχολείων και για τον λόγο αυτόν το ΥΠΠ είχε σταματήσει μάλιστα την πληρωμή τιμολογίων στην περίπτωση του 5ου Δημοτικού.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έπειτα από έρευνα και τη διαπίστωση πιθανών παρατυπιών, προώθησε σχετικό φάκελο στην Αστυνομία. Περιπτώσεις οι οποίες διερευνήθηκαν έχουν σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα. Κάποιες μάλιστα από τις περιπτώσεις αναφέρονται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις. Σημειώνεται πως ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ελέγχοντας και ερευνώντας τις διαδικασίες των Σχολικών Εφορειών Παγκύπρια, εντόπισε σωρεία ατασθαλιών.