Άρχισε η καταβολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ στους κτηνοτρόφους, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας

Πράξη γίνεται η πρώτη εξαγγελία της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη


όσον αφορά το γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, ανέφερε σε δηλώσεις του στην Αμαργέτη της Πάφου ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, μετά το πέρας της κηδείας του ήρωα του 1974 Αρέστη Παναγιώτου.

Η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 3 εκατομμύρια ευρώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί αυτές τις ημέρες, είπε, προσθέτοντας ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών έχει καταβάλει τα ποσά στους δικαιούχους, έχει εμβάσει αυτά τα ποσά στους δικαιούχους και κατά συνέπεια «γίνεται πράξη η πρώτη εξαγγελία της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη που αφορά το γεωργοκτηνοτροφικό τομέα».

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμη πως κάποια άλλα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, είπε, η ταχύρρυθμη εκπαίδευση των νέων γεωργών θα ξεκινήσει γύρω στις 15 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι έχουν υποβληθεί 300 αιτήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί είναι άνεργοι νέοι και θα περάσουν από ταχύρρυθμα μαθήματα ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει η πρακτική εκπαίδευση τους στους αγρούς και στα χωράφια.

Ο κ. Κουγιάλης είπε ακόμη πως επιθυμία του Υπουργείου του είναι όπως τα άτομα αυτά αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος της γεωργίας που είναι πολλές και επίπονες. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα δοθεί σε κάποιους γεωργούς «κάποια γεωργική γη σε μικρή κλίμακα, κρατική γη που είναι καλλιεργήσιμη, θα μπούνε σε κάποια πιλοτικά προγράμματα, θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων, τα οποία έχουν καταρτιστεί, και θα εγκριθούν την ερχόμενη εβδομάδα» από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα συγκεκριμένα άτομα, εξήγησε, θα τύχουν της βοήθειας και της καθοδήγησης του Τμήματος Γεωργίας. Ελπίζουμε, συνέχισε, «να τους εξασφαλίσουμε και ένα συμβόλαιο, θα οργανώσουμε τα παιδιά αυτά σε ομάδες παραγωγών και ταυτόχρονα θα μπούμε σ’ αυτό που πάντα θέλαμε να πετύχουμε, τη συμβολιακή γεωργία».

Σύμφωνα μ’ αυτήν, είπε, κάποιος γεωργός εξασφαλίζει συμβόλαιο με κάποιο εξαγωγέα ή κάποιον έμπορα και στη συνέχεια θα καλλιεργήσει τη γη, ούτως ώστε αυτές οι καλλιέργειες να απορροφούνται.

Ο κ Κουγιάλης ανέφερε ακόμη πως εκτός από τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπηρεσίες του κράτους εργάζονται εντατικά για να μειωθούν τα κόστη παραγωγής, τα οποία στην Κύπρο είναι πολύ ψηλά και τα προϊόντα μας δεν είναι ανταγωνιστικά σε τιμές ούτε στο εξωτερικό αλλά ούτε και στην εγχώρια αγορά. 

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, επικεντρωνόμαστε στο πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές και τα φυτοφάρμακα.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/