Έργα για ανακοπή της διάβρωσης των ακτών Χρυσοχούς

Έργα για ανακοπή της διάβρωσης των ακτών Χρυσοχούς

Η παραλιακή περιοχή από το Ακρωτήριο Αρναούτη μέχρι την Κοινότητα Πωμού, έχει εξεταστεί στα πλαίσια της Μελέτης για την προστασία και βελτίωση της ακτής της ευρύτερης παράκτιας περιοχής Κόλπου Χρυσοχούς, που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Αυτό αναφέρει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Πάφου της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, για το θέμα της διάβρωσης των ακτών του διαμερίσματος.

Ως περιοχή προτεραιότητας για την παράκτια ζώνη του Κόλπου Χρυσοχούς που μελετήθηκε με λεπτομέρεια, τονίζει ο αρμόδιος υπουργός, καθορίστηκε το τμήμα της ακτής ανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου Λατσιού, μήκους 3 χιλιομέτρων περίπου.


«Τα έργα που προνοούνται, προωθούνται σταδιακά και κατά φάσεις», τονίζει ο κ. Δημητριάδης. « Κατά την Α΄ Φάση για την περιοχή αυτή έχουν κατασκευαστεί τέσσερις παράλληλοι κυματοθραύστες και θωράκιση, ενώ από τον Ιανουάριο του 2016 ξεκίνησε η Β΄ Φάση με την κατασκευή δέκα παράλληλων κυματοθραυστών, ενώ συνολικά προνοείται η κατασκευή δεκατεσσάρων παράλληλων κυματοθραυστών».

Το Master Plan για τα τμήματα των υπόλοιπων περιοχών προβλέπει λήψη μέτρων προστασίας ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, αναφέρει ο κ. Δημητριάδης. Επισημαίνει επίσης ότι στο Γενικό Σχέδιο για την οριστικοποίηση των έργων και τη βέλτιστη τοποθέτησή τους, θα απαιτηθεί ειδική μελέτη με μαθηματικό ή και με φυσικό προσομοίωμα. Επιβάλλεται δε και η διεξαγωγή λεπτομερούς περιβαλλοντικής μελέτης η οποία πρέπει να υποβληθεί για εξέταση στο Τμήμα Περιβάλλοντος σύμφωνα με τη Νομοθεσία.

«Η ετοιμασία λεπτομερών μελετών, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστικών σχεδίων και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στα υπόλοιπα τμήματα της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου Χρυσοχούς θα προωθηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού εντός του επόμενου τριετούς δημοσιονομικού πλαισίου», καταλήγει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Μυριάνθους επίσης, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, τονίζει ότι αναφορικά με την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων της Πάφου, ο ΚΟΑ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών για την ανακατασκευή του συνθετικού τάπητα στίβου του Παφιακού Σταδίου, με σκοπό την ανάθεση της μελέτης ανακατασκευής του στίβου του εν λόγω σταδίου. Μετά την εκπόνηση της μελέτης και νοουμένου ότι υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια, ο ΚΟΑ θα προχωρήσει στις εργασίες αναβάθμισης του στίβου, τονίζει.

Τέλος, αναφορικά με παρέμβαση του Ηλία Μυριάνθους για την κατάσταση του δρόμου Πόλης-Στενής-Περιστερώνας-Λυσού, μήκους 12 χιλιομέτρων, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι έχει επιθεωρηθεί και παρουσιάζει όντως φθορές στο οδόστρωμα σε κάποια τμήματα.

« Η επίστρωση του δρόμου δεν έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης της επαρχίας Πάφου για το 2017 λόγω άλλων προτεραιοτήτων και περιορισμένων πιστώσεων, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθεί για το 2018», αναφέρει. « Εν τω μεταξύ το Επαρχιακό Γραφείο Δημοσίων Έργων Πάφου θα εκτελέσει βελτιωτικά έργα στο οδόστρωμα και κλείσιμο ρωγμών όπου χρειάζεται. Επίσης στα πλαίσια της συνήθους συντήρησης του δρόμου, θα αποκατασταθούν τα στηθαία που έχουν φθαρεί και θα γίνει κλάδεμα δέντρων όπου χρειάζεται».

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου