Έτοιμες για αναδάσωση οι κοινότητες Ακάμα

Έτοιμες για αναδάσωση οι κοινότητες Ακάμα

Η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γης Ακάμα εκφράζει την ετοιμότητα των κοινοτήτων της περιοχής, να βοηθήσουν τις επηρεαζόμενες κοινότητες για την αποκατάσταση και αναδάσωση των καμένων δασών μας.

Η Επιτροπή εκφράζει επίσης με σημερινή ανακοίνωσή της το συγκλονισμό και τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο των δύο δασοπυροσβεστών και καλεί το κράτος να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των δύο ηρώων.


Απευθύνει επίσης έκκληση προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του Δάσους του Ακάμα να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί “για να μην ζήσουμε ξανά αυτό τον εφιάλτη με τις φωτιές και την καταστροφή του εθνικού μας πλούτου”.

Καλεί παράλληλα τις υπηρεσίες του κράτους να ενεργοποιήσουν άμεσα και να θέσουν σε λειτουργία όλους τους μηχανισμούς πρόληψης και ειδικά το Σύστημα επισήμανσης της φωτιάς, “το οποίο υποτίθεται ότι δουλεύει για όλο το Δάσος του Ακάμα”.

Τις καλεί επίσης “να ενισχύσουν και να επανδρώσουν όλα τα παρατηρητήρια στην περιοχή του Δάσους Ακάμα” ενώ καλούνται τα Κοινοτικά Συμβούλια των χωριών της περιοχής “να φροντίσουν όλα τα οχήματα πυρόσβεσης και οι τοπικές ομάδες εθελοντών να είναι σε εγρήγορση”.

“Μόνο με την πρόληψη και την άμεση ανταπόκριση των Υπηρεσιών του Κράτους αλλά και της τοπικής κοινωνίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό τον εχθρό ο οποίος είναι ύπουλος, ειδικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο αυτές τις μέρες και τις μέρες του καλοκαιριού”, προσθέτει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει από την Έπαρχο Πάφου και τα Κοινοτικά Συμβούλια καθώς και όλες τις Υπηρεσίες του Κράτους και την τοπική κοινωνία όπως γίνει μία συνεδρίαση με την εμπλοκή όλων , “για να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε μία στρατηγική για συντονισμό και την ορθή πρόληψη των φωτιών και προστασία του Δάσους του Ακάμα και των περιουσιών των συμπολιτών μας”.

“Η δημιουργία κουλτούρας και περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και τα μηνύματα από την πρόσφατη τραγωδία που ζούμε οφείλουμε να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αν θέλουμε να έχουμε ένα ακόμη Δάσος, αυτό του Ακάμα καταπράσινο για να το χαιρόμαστε μαζί με όλους τους Κύπριους πολίτες και όχι μόνο”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ