Ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών εξήγγειλε  ο Γιώργος Λιλλήκας

Ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών εξήγγειλε ο Γιώργος Λιλλήκας

Σε δηλώσεις του ο κ Λιλλήκας είπε ότι πρόκειται


για ένα «σύγχρονο κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα», που δεν θα έχει ιδεολογικό χαρακτήρα, αλλά θα κινείται πέρα και έξω από τα παραδοσιακά ιδεολογικά σχήματα. Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών είπε ο κ Λιλλήκας προσθέτοντας πως η αποχή, η σιωπή και η ανοχή είναι συνώνυμα της συνενοχής.

Ο κ Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ιστορικές πολιτικές προκλήσεις. Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίου με την Τρόικα, οι πρόνοιες του Μνημονίου και οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έχουν αλλάξει τον οικονομικό χαρακτήρα της Κύπρου και ακύρωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, είπε.

Συμπλήρωσε ότι η άρνηση τόσο της Κυβέρνησης Χριστόφια όσο και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, εκτός των πλαισίων της Τρόικας, επέτρεψαν στο Γιούρογκρουπ, στην ΕΚΤ, και στο ΔΝΤ «να πειραματιστούν πάνω στην Κύπρο, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των απαράδεχτων και εγκληματικών τους αποφάσεων».

Είπε επίσης ότι με το Μνημόνιο υποθηκεύτηκε η διαχείριση του φυσικού αερίου στις εκτιμήσεις και αποφάσεις των εκπροσώπων της Τρόικας, ενώ ανέφερε ότι μέσα και από την παθητική στάση του Προέδρου και της Κυβέρνησης, εκχωρήθηκε κρατική κυριαρχία σε τρίτους.

Εξάλλου, είπε ότι η Τουρκία και οι σύμμαχοι της κάνουν σχεδιασμούς και διαμορφώνουν στρατηγικές για εκμετάλλευση της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου, με στόχο να επιβάλουν λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια εξυπηρέτησης `των δικών τους συμφερόντων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η «Συμμαχία Πολιτών» είναι ανοιχτή στην κοινωνία και σέβεται τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό ιδεών ως ένα σύγχρονο κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα.

Όπως είπε, «η Συμμαχία Πολιτών δεν θα έχει ιδεολογικό χαρακτήρα αλλά κινείται πέραν και έξω από τα παραδοσιακά ιδεολογικά σχήματα», με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου.

Συμπλήρωσε ότι η «Συμμαχία Πολιτών» αποδέχεται τη λειτουργία οργανωμένων τάσεων και θα εφαρμόσει αρχές της άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων, επιτρέποντας σε όσους μετέχουν σε αυτή να έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση θέσεων και αποφάσεων.Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε όλους τους πολίτες που ασπάζονται τη διεκδικητικότητα ως πολιτική στάση στο Κυπριακό, στην οικονομία και στα κοινωνικά ζητήματα, πιστεύουν σε μια λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και οδηγεί σε μια πατρίδα ελεύθερη, καθώς και σε όσους επιθυμούν τον απεγκλωβισμό από το «νέο-αποικιακό καθεστώς» που επιβάλλουν τα Μνημόνια της Τρόικας, να λάβουν μέρος στην Ιδρυτική Συνέλευση.