Αγωνία στη Γεροσκήπου για το αγρόκτημα «Γερμανίνα»

Αγωνία στη Γεροσκήπου για το αγρόκτημα «Γερμανίνα»

Κατεπείγουσα έκκληση προς την αρμόδια κρατική Αρχή για τα διατηρητέα κτήρια απευθύνει ο Δήμος Γεροσκήπου, προκειμένου να επιτρέψει την άμεση εκτέλεση σωστικών εργασιών για να αποφευχθεί σε πρώτη φάση η κατάρρευση του ιστορικού αγροκτήματος «Γερμανίνα».

Η κατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος είναι, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι δημοτικοί παράγοντες, σε οριακό σημείο, με κάποια τμήματα να έχουν ήδη καταρρεύσει, άλλα να έχουν αφαιρεθεί από ασυνείδητους για χρήση πετρών, ξύλων και άλλων τμημάτων της περιουσίας που είναι αφύλακτη, ενώ νεαροί έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούν τα υποστατικά και για γκράφιτι.


Η δημοτική Αρχή Γεροσκήπου εντείνει τις προσπάθειές της να δοθεί το πράσινο φως από την αρμόδια υπηρεσία για την εκτέλεση των σωστικών εκείνων εργασιών που θα αποκόψουν, τουλάχιστον, την κατάρρευση του ιστορικού κτηριακού συγκροτήματος στην παραλιακή περιοχή του δήμου, μέχρι να εξευρεθούν οι πόροι για την ανάπλασή του. Αν και για να προλάβει την ολική καταστροφή, το δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου αποφάσισε υπό την προηγούμενη κιόλας σύνθεσή του να χρηματοδοτήσει με ένα αρχικό ποσό €20.000 σωστικές εργασίες, η μη έγκριση από την αρμόδια Αρχή για διατηρητέα κτήρια δεν επιτρέπει την παρέμβαση του δήμου.

Η οριακή κατάσταση του μνημείου ωθεί πλέον φορείς και παράγοντες της Γεροσκήπου να παρεμβαίνουν εμπράκτως για να διασωθεί ο χώρος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή των ανθρώπων του σημερινού δήμου κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Σε αυτά τα πλαίσια, πολιτιστικοί, καλλιτεχνικοί και άλλοι φορείς της Γεροσκήπου έχουν εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα καμπάνια για την ενεργό εμπλοκή των δημοτών στις προσπάθειες προώθησης των διαδικασιών διάσωσης των κτηρίων και προστασίας του χώρου, σε πρώτο στάδιο.

Η ολική ανάπλαση και ανάδειξη του αγροκτήματος, σκόνταψε στο γεγονός ότι τα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 διαμοιράστηκαν στους μεγάλους δήμους και η Γεροσκήπου δεν μπόρεσε να απορροφήσει τα €7 εκατ. που υπολογίζονται ότι απαιτούνται για την ανάπλαση αυτή.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου