Αγόρευσαν οι δύο πλευρές στην υπόθεση του Μολδαβού φυγόδικου

Αγόρευσαν οι δύο πλευρές στην υπόθεση του Μολδαβού φυγόδικου

Στις 29.12 2015 στις 11:00 το πρωί αναμένεται το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου να ανακοινώσει την απόφασή του για τον 30χρονο Μολδαβό, του οποίου ζητείται η έκδοση από τις αμερικανικές Αρχές προκειμένου να δικαστεί για υπόθεση ηλεκτρονικής άπατης για το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής, όπως ανακοίνωσε ο δικαστής Πανίκος Μιχαηλίδης.

Μέχρι τότε ο 30χρονος θα παραμείνει υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές.


Ο 30χρονος Αντρέι Τσιγκούλ προσήχθη σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου όπου οι δύο πλευρές συνέχισαν με τις γραπτές τους αγορεύσεις τις οποίες κατέθεσαν στο δικαστήριο.

Την κατηγορούσα Αρχή εκπροσωπεί η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Μαρίνα Σπηλιωτοπούλου, η οποία παρουσίασε στις δύο προηγούμενες δικάσιμες, δύο μάρτυρες κατηγορίας τη Λειτουργό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιούλικα Χατζηπροδρόμου και τον αστυφύλακα Ζήνωνα Ζήνωνος, που υπηρετεί στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου.

Η κ. Σπηλιωτοπούλου, στην αγόρευσή της, παρουσίασε Νομολογία όπου με βάση τις αρχές που διέπουν τη διαδικασία έκδοσης φυγόδικου – όπως είπε- δεν αγγίζουν την ουσία της υπόθεσης, αλλά εξετάζει τις προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός Νόμος και η συμφωνία.

Είπε πως ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 8/2008 και πως ο 30χρονος Μολδαβός θα πρέπει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σε σχέση με το θέμα της ταυτότητας που ηγέρθη, η κ. Σπηλιωτοπούλου ανέφερε πως στο ένταλμα σύλληψης του Μολδαβού αναγράφονται και τα δύο ονόματα, η ημερομηνία γέννησης του, η φωτογραφία του και πως οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει στους αριθμούς του διαβατηρίου δεν επηρεάζει την ουσία της υπόθεσης αφού ο 30χρονος μπορεί να έχει στην κατοχή του πολλά διαβατήρια.

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις της σύμβασης, η κ. Σπηλιωτοπούλου ανέφερε πως ικανοποιείται το αίτημα της ταυτότητας εφόσον πάνω στο έγγραφο των ΗΠΑ αναγράφονται και τα τρία ονόματα τα οποία φαίνεται να χρησιμοποιεί ο 30χρονος.

Από την πλευρά του στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Μολδαβού δικηγόρος Ηλίας Κοναρής μίλησε για συνωνυμία ονόματος καθώς και ότι δεν υπάρχει σύνδεση μαρτυρίας με τον κατηγορούμενο.

Είπε ακόμη πως αν η φωτογραφία που στάλθηκε του πελάτη του είναι από επίσημο έγγραφο, ας την υιοθετήσουν, κάνοντας παράλληλα λόγο για αμφιβόλου προέλευσης φωτογραφία. Δυστυχώς, ανέφερε, έχουμε μάθει πως οι ΗΠΑ και το FBA είναι αλάνθαστοι.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης ο 30χρονος συνελήφθη στις 28 Αυγούστου για παράνομη ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και για απάτες βάσει Διεθνούς Εντάλματος Σύλληψης.

Ο 30χρονος αναζητείτο από τις Αρχές των ΗΠΑ σχετικά με συνωμοσία για διάπραξη απάτης, απάτη εναντίον τράπεζας, συνωμοσία για διάπραξη απάτης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και για απάτη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2012 και Αυγούστου 2015, στη συγκεκριμένη χώρα.

Τα έγγραφα όπως το αίτημα των Αρχών της Αμερικής, το προσωπικό ένταλμα σύλληψης και η ένορκη δήλωση έχουν κατατεθεί ως τεκμήρια στο δικαστήριο.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)