Αλλάζει όψη η Ίνεια

Την εκτίμηση ότι οι κοινότητες της υπαίθρου αντιμετωπίζουν δυσκολίες αλλά η οικονομία θα αρχίσει σιγά σιγά να ανακάμπτει εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος.

Στην ορεινή κοινότητα του Ακάμα, την Ίνεια, είπε ο κ. Τσίβικος παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της αστυφιλίας, ωστόσο πρόσθεσε θα πρέπει το Κράτος αν πραγματικά θελήσει και κάνει τις υποσχέσεις πράξη, να δώσει τέτοια κίνητρα για τροχιοδρόμηση έργων υποδομής στις κοινότητες για περιφερειακή ανάπτυξη, περιφερειακά σχολεία και τα λοιπά.


Ακολούθως ο κ. Τσίβικος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα του με το Ακάμα εδώ και 26 έτη, όπως είπε.

Η περιουσία των κατοίκων της Ίνειας συνέχισε, επηρεάστηκε από το διάταγμα του 1989, σύμφωνα με το οποίο καμιά απολύτως ανάπτυξη δυτικά των κοινοτήτων δεν έπρεπε να υλοποιηθεί ενώ – όπως είπε- η μόνη κοινότητα που όλη η περιουσία της ήταν δυτικά, ήταν αυτή της Ίνειας .

Αποτέλεσμα σημείωσε, είναι η κοινότητα να μείνει χωρίς έργα ανάπτυξης και χωρίς υποδομές.

Επεσήμανε ωστόσο , πως όλες οι κοινότητες του Ακάμα κατέληξαν ομόφωνα με τη θέση της Ίνειας για περιορισμό του πάρκου στο Κρατικό δάσος , σημειώνοντας πως ο αγώνας εδώ και 26 έτη , έχει φέρει αποτέλεσμα.

Επιτέλους, είπε ” το θέμα οδηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, αύριο Δευτέρα”, σημειώνοντας πως με την απόφαση, ” να περιοριστεί το πάρκο στο κρατικό δάσος, να γίνει ένα νέο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο και να γίνει μια ανασκόπηση όσον αφορά προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις”, όπως ανέφερε.

Ο κοινοτάρχηςσημείωσε πως η εικόνα της Ίνειας έχει βελτιωθεί αισθητικά με την αποπεράτωση κάποιων έργων ενώ τροχιοδρομούνται και άλλα.

Συγκεκριμένα – όπως είπε- ολοκληρώθηκαν το 2015 οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας της Ίνειας και ήδη τελέστηκαν τα εγκαίνια του έργου.

Επιπρόσθετα ανακοίνωσε πως άλλα δύο έργα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Το ένα είπε, θα ξεκινήσει αρχές του 2016 που είναι ο “πυρήνας” της Κοινότητας .

Το κόστος του έργου συμπλήρωσε, είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων.

Επίσης θα ακολουθήσει το έργο που θα περιλαμβάνει τη θεματική διαδρομή ” Αφροδίτη” που αναμένεται – όπως είπε- να προγραμματιστεί για το 2017, που πάλι το κόστος του ανέρχεται γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσίβικος εξέφρασε τέλος την άποψη πως με την ολοκλήρωση των τριών αυτών μεγάλων έργων στην Κοινότητα, η εικόνα της Ίνειας θα αλλάξει ριζικά.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΑΡ)