«ΑΛΛΑΓΗ»: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

«ΑΛΛΑΓΗ»: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ», μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης


που συνέταξε η Επιστημονική Επιτροπή, την οποία διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για την Αξιολόγηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων, νιώθει δυστυχώς δικαιωμένη για τις θέσεις και τις απόψεις που εξέφραζε όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με το θέμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων.

Μέσα από την επιστημονική Έκθεση καταδεικνύεται ότι οι τρεις προϋποθέσεις που έθετε η «ΑΛΛΑΓΗ», και η ΟΕΛΜΕΚ για την εφαρμογή των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων ήταν επιστημονικά και παιδαγωγικά ορθές. Οι τρεις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει ήταν οι εξής:

  • Η εφαρμογή ενός συμφωνημένου νέου Ωρολογίου Προγράμματος τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο, το οποίο θα ήταν συμβατό και με τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα
  • Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πριν την εισαγωγή και εφαρμογή των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων
  • Η παραγωγή του νέου διδακτικού υλικού ή νέων διδακτικών εγχειριδίων με βάση τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα πριν την εισαγωγή τους στις σχολικές αίθουσες, αφού πρώρα αξιολογηθούν για την επάρκεια και καταλληλότητά τους.

Δυστυχώς, τόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση όσο και η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και ο Επικεφαλής της Επιτροπής της Διαμόρφωσης των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων δεν υιοθέτησαν ΚΑΜΙΑ από τις πιο πάνω ορθολογικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες προϋποθέσεις που θέσαμε. Οι ευθύνες που φέρει ο Επικεφαλής της διαδικασίας Γιώργος Τσιάκαλος για τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα μετά την εφαρμογή των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων είναι τεράστιες. Οι προηγούμενοι Κυβερνώντες φρόντισαν να μισθώσουν τις υπηρεσίες του με ηγεμονικό μισθό και με παραχώρηση οικίας σε πλούσια συνοικία της Λευκωσίας κλπ. Ο Κύπριος φορολογούμενος κλήθηκε να πληρώσει στον κ. Τσιάκαλο μισό εκατομμύριο ευρώ!

Η προσπάθεια από βουλευτές του ΑΚΕΛ να παρουσιάσουν την Έκθεση ως προσπάθεια ιδεολογικής αποδόμησης των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων μάς δημιουργεί την εύλογη πεποίθηση ότι οι τέως κυβερνώντες επιχείρησαν μέσα από τα Αναλυτικά Προγράμματα να περάσουν το δικό τους ιδεολογικό στίγμα και όχι μόνο.

Ως «ΑΛΛΑΓΗ» λοιπόν καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει με βάση την αξιολόγηση της Έκθεσης, σε ΑΜΕΣΕΣ διορθωτικές κινήσεις για να αρθούν το συντομότερο δυνατόν κάποιες από τις στρεβλώσεις που δημιούργησαν οι τέως κυβερνώντες. Είναι κρίμα να χαθεί ακόμη μια σχολική χρονιά. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Υπουργός Παιδείας θα θέσει το θέμα αυτό στις άμεσες προτεραιότητές του ώστε να ληφθούν έγκαιρα οι αναγκαίες αποφάσεις πριν από την έναρξη της νέας χρονιάς.  

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ «ΑΛΛΑΓΗ»

Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2014