Αναδιάρθρωση και αυτονόμηση δημόσιων νοσηλευτηρίων συζήτησε στο ΓΝ Πάφου ο Υπ. Υγείας

Αναδιάρθρωση και αυτονόμηση δημόσιων νοσηλευτηρίων συζήτησε στο ΓΝ Πάφου ο Υπ. Υγείας

Συνάντηση με όλους τους επαγγελματίες της υγείας είχε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, συζητώντας τις επικείμενες αλλαγές για αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ο κ. Πατσαλής σημείωσε πως κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, σημειώνοντας πως τα περισσότερα των αιτημάτων και και προβλημάτων έχουν τύχει επίλυσης.


Επιπρόσθετα, συνέχισε, “συζητήθηκαν όλα όσα έχουν γίνει στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης τον τελευταίο χρόνο και δόθηκε έμφαση για το πώς θα γίνει αυτονόμηση και αναδιάρθρωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων”.

Επίσης, είπε, “αναφερθήκαμε στις μελέτες που έγιναν στις αλλαγές οι οποίες θα γίνουν στα αυτονομημένα νοσοκομεία oύτως ώστε να έχουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους διοίκησης και βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας”.

O Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση, λέγοντας πως “Σκοπός μας είναι να ακούσουμε μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο, η κάθε άποψη μετρά, θέλουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να μπορέσουμε συλλογικά να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση και στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, μέσα σε ένα πνεύμα συναντίληψης, θέλοντας όλοι, καλύτερα νοσοκομεία και για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους”.

Οι εργαζόμενοι κατά την επίσκεψη του κ. Πατσαλή υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων στον Υπουργό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως το Νοσοκομείο Πάφου αντιμετωπίζει κοινά και διαφορετικά προβλήματα από τα νοσηλευτήρια των υπόλοιπων επαρχιών.

Η Πάφος, συνέχισε, είναι ένα ιδιαίτερο νοσηλευτήριο αφού εξυπηρετεί όλη τη δυτική Κύπρο με δύο Νοσοκομεία, αυτό της Πάφου και της Πόλης Χρυσοχούς και πολλά Κέντρα υγείας.

Επεσήμανε επίσης πως η Επαρχία Πάφου αποτελεί μια Επαρχία που δέχεται πάρα πολλούς ξένους υπηκόους, λέγοντας ενδεικτικά πως περίπου το 30% των ασθενών τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ξένοι υπήκοοι.

Η Πάφος, είπε, “είναι μακριά από το κέντρο, και όπως κάθε νοσηλευτήριο έχει τις ιδιομορφίες του και προσπαθούμε να δούμε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ώστε να έχουμε τις κατάλληλες υποδομές, τους εξοπλισμούς, τις ειδικότητες, τους γιατρούς, τους άλλους επαγγελματίες της υγείας ώστε ο πληθυσμός της περιοχής αυτής της Κύπρου να εξυπηρετείται όσο καλύτερα γίνεται”.

Σε ερώτηση για την Τρόικα σε σχέση με το ΓΕΣΥ, ο Yπουργός Υγείας ανέφερε πως οι εκπρόσωποι της Τρόικας είχαν συνάντηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο για όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία, δηλώνοντας παράλληλα πως την άλλη εβδομάδα οι συναντήσεις θα επεκταθούν με το ανώτερο κλιμάκιο για να ολοκληρωθεί – όπως είπε- η επικαιροποίηση του μνημονίου.

Ο κ. Πατσαλής σημείωσε πως δεν έχει πληροφόρηση κατά πόσο τα μηνύματα είναι θετικά, λέγοντας ωστόσο πως “πάμε καλά “.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)