“Αναξιόπιστος” κατήγορος για ακόμα μια φορά ο απερχόμενος Δήμαρχος

“Αναξιόπιστος” κατήγορος για ακόμα μια φορά ο απερχόμενος Δήμαρχος

Τίποτα το μεμπτό δεν προέκυψε αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες τις οποίες διατύπωσε δημόσια ο απερχόμενος δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, εναντίον υπαλλήλων του Επαρχιακού Γραφείου του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην Πάφο. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Φαίδωνος, υπάλληλοι του εν λόγω Τμήματος, που συνδέονται με τον υπόκοσμο της Λεμεσού, κλέβουν και πωλούν αρχαιότητες.

Οι καταγγελίες Φαίδωνος δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρει σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Αστυνομίας, ο κ. Φαίδωνος αρνήθηκε να δώσει κατάθεση, περιοριζόμενος στα όσα δήλωσε δημόσια ενώπιον ΜΜΕ.


Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον πολιτικό προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μάριο Δημητριάδη, ημερομηνίας 29/9/2016, ο Αρχηγός Αστυνομίας αναφέρει τα εξής:

«Μετά τις δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, εναντίον λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Επαρχίας Πάφου για κλοπή αρχαιοτήτων από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επαρχίας Πάφου και πώλησης τους, το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη σοβαρότητα του θέματος, ανέλαβε τη διερεύνησή τους. Με σκοπό τη διερεύνηση των αναφερόμενων καταγγελιών οι ανακριτές κάλεσαν, επανειλημμένα, τον δήμαρχο Πάφου όπως προβεί σε κατάθεση για επιβεβαίωση των καταγγελιών του αλλά αρνήθηκε, μέχρι στιγμής, να το πράξει. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, μέχρι σήμερα, δεν εξασφαλίστηκε οποιαδήποτε μαρτυρία που να στοιχειοθετεί τη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο υπουργός Μεταφορών αναγκάστηκε να αποταθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ζητώντας διερεύνηση των καταγγελιών Φαίδωνος, καθώς αυτές περιήλθαν στην αντίληψη των αμερικανικών Αρχών με τις οποίες η Κύπρος θα επιδιώξει στις 25 του μήνα, μετά από ακρόαση που θα περάσει η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σ. Ιερωνυμίδου, την ανανέωση του μνημονίου συναντίληψης για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή κλοπιμαίων αρχαιολογικών αντικειμένων.

Η ανανέωση του μνημονίου συναντίληψης με τις ΗΠΑ έχει μέγιστη σημασία στις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς της Κύπρου για την καταστολή της λαθρεμπορίας και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών που προέρχονται κυρίως απο τα κατεχόμενα. Συνεπώς, σε περίπτωση που η κ. Ιερωνυμίδου κληθεί κατά τη διάρκεια της ακρόασης να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες Φαίδωνος, θα είναι σε θέση να προσκομίσει τη σχετική επιστολή.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Μιχάλης Χατζηστυλιανού