Αναστολή της δίωξης για τα απειλητικά sms αποφάσισε ο Εισαγγελέας

Αναστολή της δίωξης για τα απειλητικά sms αποφάσισε ο Εισαγγελέας

Αναστολή της ποινικής δίωξης για την υπόθεση των απειλητικών sms, αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας, επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, η οποία κρίθηκε ότι χρήζει ενδελεχούς ενημέρωσης από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κατά τη σημερινή διαδικασία που θα γινόταν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, ανακοίνωσε ότι ενόψει των νέων αυτών δεδομένων, ο Εισαγγελέας έκρινε ότι επειδή υπάρχει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων, δεν θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση να κρίνει το γενικότερο ζήτημα για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.


Ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, η πρώην έκτακτη υπάλληλος του Δήμου, Μαρία Σολομωνίδου, ο πατέρας της, Ηλίας Σολομωνίδης και ο σύζυγος της, Κωνσταντίνος Σύφαντος, παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση των απειλητικών μηνυμάτων που εστάλησαν στον νυν Δήμαρχο και τότε δημοτικό σύμβουλο του ΔΗΣΥ στον Δήμο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, στην τότε αναπληρωτή Δημοτικό Μηχανικό Ανδρούλα Ευθυμίου και στον δημοσιογράφο Κώστα Νάνο, σχετικά με την υπόθεση του διαχωρισμού οικοπέδων της Aristo.

Εναντίον των τεσσάρων, εξετάζονταν 11 συνολικά αδικήματα, που αφορούσαν σε συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, γραπτές απειλές για φόνο, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία και ενοχλητικά απειλητικά μηνύματα. Οι σοβαρότερες από τις κατηγορίες αυτές, επισύρουν ποινή φυλάκισης επτά ετών. Και οι τέσσερις αρνήθηκαν ενοχή στις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Τα απειλητικά μηνύματα στάλθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2014. Η πρώτη καταγγελία έγινε στην Αστυνομία από την Ανδρούλλα Ευθυμίου, προϊσταμένη του τεχνικού τμήματος του Δήμου Πάφου και βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση Aristo. Στο μήνυμα που της απεστάλη αρχικά γινόταν αναφορά για τη διαδικασία ανανέωσης της κράτησης των στελεχών της εταιρείας Αristo και δύο άλλων προσώπων, η οποία έγινε ενωρίτερα την ίδια μέρα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου και στη συνέχεια εκφράστηκαν μέσω του γραπτού μηνύματος που έλαβε, απειλές εναντίον της ιδίας και μέλους της οικογένειάς της.

Την ίδια νύχτα καταγγέλθηκε, επίσης, στο ΤΑΕ Πάφου από τον τότε δημοτικό σύμβουλο Φαίδωνα Φαίδωνος ότι δέχτηκε μήνυμα στο προσωπικό του τηλέφωνο. Στο μήνυμα, επίσης, που του απεστάλη εκφράστηκαν απειλές σχετικά με δημόσιες αποκαλύψεις για προσωπικά του θέματα.

Τη νύχτα εκείνη καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Πάφου και από τον δημοσιογράφο Κώστα Νάνο ότι δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, το οποίο ανέφερε ότι ο ίδιος ευθυνόταν για ό,τι συνέβη, ενώ εκφράστηκαν απειλές εναντίον του ιδίου και μέλους της οικογένειάς του. Την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 29 Σεπτεμβρίου, ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας κατήγγειλε ότι την προηγούμενη νύχτα στάλθηκε στο κινητό του τηλέφωνο γραπτό μήνυμα, στο οποίο αναφερόταν «θα πληρώσεις για όσα έκανες πολύ σύντομα».

Η Αστυνομία διαπίστωσε ότι η κάρτα του αριθμού κινητού τηλεφώνου με την οποία στάληκαν τα απειλητικά μηνύματα είχε τοποθετηθεί στην ίδια συσκευή, στην οποία είχε τοποθετηθεί και άλλη κάρτα με αριθμό που ήταν εγγεγραμμένος ως χρήστης ο Κωνσταντίνος Σύφαντος. Ακολούθως, ο τέως δήμαρχος Πάφου παραδέχτηκε ότι αγόρασε το εν λόγω κινητό τηλέφωνο και το έδωσε στη Μαρία Σολωμονίδου.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου