Αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στο Λύκειο και ξεκίνησαν να αλλάξουν το Γυμνάσιο

Αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στο Λύκειο και ξεκίνησαν να αλλάξουν το Γυμνάσιο

O Δημήτρης Ταλιαδώρος πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σε δηλώσεις του…


ανέφερε πως οι άποροι μαθητές έχουν αφεθεί στον εθελοντισμό, στις συνεισφορές των συνδέσμων γονέων, των συναδέρφων εκπαιδευτικών και της εκκλησίας ενώ όπως παρατήρησε το Υπουργείο Παιδείας δεν στήριξε το συγκεκριμένο τομέα.. Ο κ. Ταλιαδώρος πρόσθεσε επίσης πως μείζον θέμα σήμερα είναι η συμφωνία που έχει κάνει η κυβέρνηση με την Τρόικα στο μνημόνιο. Υπάρχει είπε ρήτρα, και αύξηση των διδακτικών περιόδων των εκπαιδευτικών. Παρατήρησε επίσης πως τα σχολεία υπολείπονται σε βοηθούς διευθυντές

Έγιναν κάποιες αφυπηρετήσεις ;

Kαθόλη την διάρκεια απο το Σεπτέμβριο μέχρι ακόμη και σήμερα έχουν γίνει πολλές αφυπηρετήσεις οι οποίες ξεπερνούν τους 250 εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι διευθυντές, βοηθοί διευθυντές Α, και βοηθοί.

Τι σημαίναι αυτό;

Ότι σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στην διοικητική πυραμίδα . Ευτυχώς το υπουργείο αποδέκτηκε την εισήγηση της ΟΕΛΜΕΚ και τον Νοέμβριο είχαμε προαγωγές διευθυντών και τώρα τον Ιανουάριο προαγωγές διευθυντών Α’ έτσι αρκετά κενά που υπήρχαν έχουν συμπληρωθεί.. Το σίγουρο είναι ότι όλα τα σχολεία υπολείπονται σε βοηθούς διευθυντές.

 

Αυτό φαντάζομαι δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης ;

Aντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι διοικητικές θέσεις υπάρχουν διότι υπάρχουν συγκεκριμένα καθήκοντα . Πολλά μάλιστα απ’ αυτά τα καθήκοντα που έχουν οι βοηθοί διευθυντές και βοηθοί διευθυντές Α ‘ έχουν πέσει ως μέρος του φορτίου στους εναπομείναντες συναδέρφους. Προσδοκούμε ότι μέσα και απο τον αλληλοσεβασμό και μέσα απο την αλληλεγύη μεταξύ των συναδέρφων αυτά τα κενά γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν. Σίγουρα προβλήματα υπάρχουν και αλοίμονο να μην υπήρχαν.

Τώρα με την στήριξη των άπορων μαθητών τι κάνει η ΟΕΛΜΕΚ;

Ήδη η οργάνωση έχει αποφασίσει στις 14 Νοεμβρίου στα πλαίσια της πανευρωπαικής δράσης κατά της οικονομικής κρίσης , αντί να προχωρήσουμε σε μια στάση εργασίας να συνεισφέρουμε 60 χιλιάδες ευρώ ως εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης για την στήριξη των χιλιάδων παιδιών. Πρέπει να σας πω , πως τουλάχιστον στην μέση εκπαίδευση ξεπερνούν τις 3,5 χιλιάδες , οι άποροι μαθητές , που καθημερινά βλέπουμε στο σχολείο, μαζί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η προσπάθεια της οργάνωσης μας νομίζω ότι εκτιμήθηκε γενικότερα απο την Κυπριακή κοινωνία, αντί οποιοδήποτε απεργιακό μέτρο να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά. Αυτές λοιπόν οι 60 χιλιάδες ευρώ θα διαμοιραστούν στα σχολεία αυτό το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των απόρων μαθητών που υπάρχουν σε κάθε σχολείο, είναι θα έλεγα έστω μια μικρή τονωτική ένεση για την στήριξη αυτής της προσπάθειας που ουσιαστικά την έχουν αναλάβει τα σχολεία, οι σύνδεσμοι γονέων οι εκπαιδευτικοί, και η εκκλησία. Δυστυχώς η πολιτεία νιώθουμε ότι είναι απούσα. Απο το Υπουργείο Παιδείας νιώθω ότι ουσιαστικά δεν είχαμε οποιαδήποτε στήριξη σε αυτόν τομέα. Δεν ξέρω σχολεία που έχουν πάρει τέτοια οικονομική στήριξη απο το Υπουργείο Παιδείας., Εκτιμώ πως έχει αφαιθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος στον εθελοντισμό στις συνεισφορές των συνδέσμων γονέων των συναδέρφων εκπαιδευτικών και της εκκλησίας,

Ποια θα ιεραρχούσατε ως τα σημαντικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης κύριε Ταλιαδώρο;

To μείζον ζήτημα που προκύπτει αυτή την στιγμή , (είναι βεβαίως) πάρα πολλά τα προβλήματα σίγουρα είναι η συμφωνία που έχει κάνει η κυβέρνηση με την Τρόικα στο μνημόνιο υπάρχει ρήτρα, και αύξηση των διδακτικών περιόδων των εκπαιδευτικών. Ήθελα επίσης να τονίσω ότι η ουσία του προβλήματος δεν είναι η αύξηση εργασίας του χρόνου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, αλλά οι εκατοντάδες συνάδερφοι εκπαιδευτικοί που θα βρεθούν το Σεπτέμβριο εκτός των σχολικών τάξεων. Ευελπιστούμε ότι αυτή η συμφωνία της παρούσας κυβέρνησης με την τρόικα θα μπορέσει η επόμενη κυβέρνηση όποια και να είναι να βρεί εκείνους τους τρόπους. Υπαλλακτικούς ώστε να γίνουν περικοπές απο άλλα κονδύλια . Εκτιμώ πως δεν γίνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης να ταξιδεύει ο υπουργός και να παίρνει και δέκα συμβούλους μαζί , υπηρεσιακούς και λοιπά. Αυτά δεν γίνονται.

 

Υπάρχουν και άλλα κάποια σημαντικά προβλήματα που παραμένουν ;

Nαι είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα . Εφαρμόστηκε ευτυχώς πιλοτικά σε 4 σχολεία., και συγκεκριμένα σε τέσσερα γυμνάσια που εάν εφαρμοστεί και στο γυμνάσιο και στο λύκειο όπως είναι η πρόταση της απελθούσας κυβέρνησης προβλέπει ένα κόστος 11 εκατομμυρίων επιπλέον. Διερωτώμαστε λοιπόν η πολιτεία, το Κυπριακό κράτος η όποια κυβέρνηση σήμερα η αύριο, διαθέτει 11 εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσει αυτό το νέο ωρολόγιο; Διερωτούμαστε πραγματικά.. Εκτιμώ λοιπόν πως το ωρολόγιο πρέπει να μπεί στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας και να επανέλθουμε σε προηγούμενες καταστάσεις και να βελτιώσουν το υπάρχων σύστημα και ιδιαίτερα στο Λύκειο. Εδώ αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στο Λύκειο και ξεκίνησαν να αλλάξουν το Γυμνάσιο.