Απορίες εγείρουν οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη , λέει ο Γ. Ομήρου

Απορίες εγείρουν οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη , λέει ο Γ. Ομήρου

Απορίες και ερωτηματικά εγείρουν οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη


στη Λευκωσία, ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου . Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Λευκωσία ο κ Ομήρου είπε πως ο Πρέσβης στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «Το Κυπριακό έχει φτάσει στο στάδιο της λύσης» και  «το πρόβλημα βρίσκεται στα πρόθυρα της λύσης».

Εάν και θα θέλαμε να συμμεριστούμε αυτήν την αισιοδοξία, συνέχισε ο κ Ομήρου, αυτό που γνωρίζουμε , ωστόσο είναι “ ότι η Τουρκική πλευρά στη μέχρι τώρα διαδικασία των διαπραγματεύσεων καταθέτει τις ίδιες αδιάλλακτες θέσεις που καταθέτει τα τελευταία 40 χρόνια, για χωριστές κυριαρχίες , χωριστές ιθαγένειες , μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 με μονομερές δικαίωμα επέμβασης”, και διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο “ αυτές οι θέσεις  επιτρέπουν την όποια αισιοδοξία για λύση;”.

Oκ Ομήρου ανέφερε ακόμα πως ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι « Η Τουρκία ως εταίρος όλων των Κυπρίων, όχι μόνο των Τ/Κ αλλά και των Ε/Κ, βλέπουμε ότι προσφέρει μια  μεγάλη υποστήριξη για επίτευξη λύσης».

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την έκπληξη για το γεγονός ότι η Τουρκία της 40 χρονης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του εθνικού ξεκαθαρίσματος, των 200 χιλιάδων Ε/Κ προσφύγων, των αδιάκριτων φόνων γυναικοπαίδων  το 1974, η Τουρκία των απειλών εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ κατά παραβίαση του θαλασσίου δικαίου, παρουσιάζεται από τον Αμερικανό Πρέσβη ως εταίρος των Ε/Κ.

Αν οι Η.Π.Α ενδιαφέρονται πράγματι για την επίτευξη λύσης δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης θα πρέπει – όπως είπε- να εγκαταλείψουν τον εξωραϊσμό της κατοχικής Τουρκίας, να τερματίσουν την τακτική θωπείας προς την κατοχική δύναμη, να ασκήσουν πραγματικές πιέσεις προς την Τουρκία για να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο εγκαταλείποντας την επιδρομική – επεκτατική της πολιτική σε βάρος της Κύπρου.

ΟΙ θωπείες και οι εξωραϊσμοί αυτό που επιτυγχάνουν είναι την ενθάρρυνση της αδιαλλαξίας και της επιδρομικότητας της κατοχικής δύναμης, κατέληξε ο κ Ομήρου.