Απορρίφθηκε η έφεση για τον ξυλοδαρμό κρατούμενου στην Π. Χρυσοχούς

Απορρίφθηκε η έφεση για τον ξυλοδαρμό κρατούμενου στην Π. Χρυσοχούς

Το εφετείο ομόφωνα απέρριψε όλους του λόγους που προέβαλε στην έφεση του ο Κάρλος Ντεκερμετζιάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί με συντρέχουσες ποινές ενός έτους και εννέα μηνών από το κακουργιοδικείο μαζί με τον Παναγιώτη Ηρακλέους (αστυνομικοί) για αδικήματα χρήσης βίας σε βάρος του κρατούμενου Σαββίδη, κατά της ποινής που του επεβλήθη πρωτοδίκως από το Κακουργιοδικείο.

Ο Σαββίδης, μετά τη χρήση βίας από τον Κάρλος Ντεκερμετζιάν και τον Παναγιώτη Ηρακλέους στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς, υπέστη κάταγμα δεξιού αντίχειρα και θλαστικές εκχυμώσεις. Ο ξυλοδαρμός του Σαββίδη κατεγράφη από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του αστυνομικού σταθμού Πόλεως Χρυσοχούς.


Ο Ντεκερμετζιάν εφεσίβαλε την ποινή ως έκδηλα υπερβολική, ως υπερβαίνουσα την αρχή της ίσης μεταχείρισης των παραβατών.

Επίσης, ως λόγο έφεσης επικαλέστηκε ότι εσφαλμένα δεν ανεστάλη και επειδή υπήρξε εσφαλμένη καθοδήγηση επί των γεγονότων.

Στην ανάγνωση της απόφασης, το Εφετείο σημείωσε ότι η ανώτατη ποινή φυλάκισης είναι 7 έτη και για τις δύο κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε και απέρριψε ότι η ποινή είναι υπερβολική.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η επιβληθείσα ποινή, με βάση τα γεγονότα, όχι μόνο δεν μπορεί να
θεωρηθεί υπερβολική, αλλά ότι τείνει προς την επιείκεια.

Απαντώντας στην υπεράσπιση του εφεσείοντος ότι αυτός λειτούργησε υπό ψυχολογική φόρτιση γνωρίζοντας ότι ο Σαββίδης είχε μαχαιρώσει με σουγιά συνάδελφο του αστυνομικό, το Εφετείο παρατηρεί ότι κανείς δεν αγνοεί το δύσκολο έργο των αστυνομικών στην πάταξη του εγκλήματος και του καθημερινού τους ρόλου στην διατήρηση τη ευταξίας, όμως δεν είναι νοητό αστυνομικοί να λαμβάνουν το ρόλο του τιμωρού, καθώς ο κίνδυνος για την κοινωνική δομή από τέτοιες ενέργειες είναι πέρα από ορατός.

Σε ό,τι αφορά τη παραβίαση της αρχής της ισότητας ως προς την ποινή που επεβλήθη στον εφεσείοντα σε συνάρτηση με τον πρώτο κατηγορούμενο, ο εφεσείων δια του συνηγόρου του εισηγήθηκε ότι ο συγκατηγορούμενος του στην υπόθεση είχε επιφέρει στον Σαββίδη 40 κτυπήματα με το ρόπαλο ενώ ο ίδιος περιορίστηκε μόνο σε ένα λάκτισμα.

Το Εφετείο απεφάνθη ότι οι δύο ενήργησαν από την αρχή μέχρι το τέλος των γεγονότων με σύμπνοια και με κοινό σκοπό.

Το Εφετείο αναφέρει επίσης ότι δεν ήταν έργο του κακουργιοδικείου να αποτιμήσει αριθμητικά τα κτυπήματα των δραστών για να εφαρμόσει την αρχή της ισότητας και ήταν αρκετό να κρίνει ως έκρινε ότι πρόκειται για ομοιογενή δεδομένα στα οποία δεν χωρεί διάκριση.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ