Αποχετευτικά ανά μέτρο αντί αξία ακινήτων

Αποχετευτικά ανά μέτρο αντί αξία ακινήτων

Δικαιότερη μέθοδος επιμερισμού της κεφαλαιουχικής δαπάνης για τα αποχετευτικά τέλη στη βάση του εμβαδού κάθε ακίνητης ιδιοκτησίας αντί της αξίας της, εισηγείται η ελεγκτική υπηρεσία καλώντας το υπουργείο εσωτερικών να επανεξετάσει το θέμα.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας με θέμα «Συμβούλια αποχετεύσεων και αποχετευτικά τέλη», όσον αφορά στα κεφαλαιουχικά τέλη για τα αποχετευτικά συστήματα ομβρίων υδάτων, «είναι άποψή μας πως η σημερινή μεθοδολογία υπολογισμού των κεφαλαιουχικών τελών δεν επιμερίζει δίκαια τη κεφαλαιουχική δαπάνη, αφού η εκτίμηση της παροχής των αγωγών ομβρίων υδάτων προϋποθέτει και βασίζεται κυρίως στην επιφάνεια απορροής από την οποία τα όμβρια ύδατα θα καταλήξουν λόγω βαρύτητας στους αγωγούς αποχέτευσης».


«Όσον αφορά στα κεφαλαιουχικά τέλη για τα αποχετευτικά συστήματα λυμάτων, είναι άποψή μας πως η σημερινή μεθοδολογία υπολογισμού των κεφαλαιουχικών τελών αποτελεί εύλογη επιλογή μέσω της οποίας πληρούνται επαρκώς οι πιο πάνω αρχές, αλλά μόνο αν οι εκτιμημένες αξίες που λαμβάνονται υπόψη είναι επικαιροποιημένες. Θεωρούμε ως εκ τούτου ότι η μεθοδολογία δημιουργούσε σοβαρές στρεβλώσεις όταν οι εκτιμημένες αξίες ήταν αυτές που ίσχυαν την 1/1/1980», σημειώνεται.

Επισημαίνεται επίσης ότι σε ορισμένα συμβούλια τα τέλη που επιβάλλονται για βιομηχανικές, δημόσιες και δημοτικές καταναλώσεις δεν είναι αυτά που προβλέπονται.

Επίσης, γίνεται σύγκριση του κόστους κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των αποχετευτικών συστημάτων και του κόστους διοίκησης των διαφόρων Συμβουλίων. Καταγράφονται σοβαρές διακυμάνσεις στα μεγέθη αυτά.

Σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία, τα υπόλοιπα δανείων των συμβουλίων αποχετεύσεων ανέρχονται στα €624,5 εκ.

Τα μεγαλύτερα δάνεια έχει το συμβούλιο αποχετεύσεως Λευκωσίας φθάνοντας τα €197,7 εκ. και ακολουθεί το συμβούλιο αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας(€170,9 εκ.)

Σύμφωνα με την έκθεση, το συμβούλιο θα είναι στη θέση να εκτελεί τα προγραμματισμένα έργα του και ταυτόχρονα να διατηρεί το απόθεμά του στα ίδια επίπεδα, γύρω στα €70 εκ.

Τα δάνεια για το συμβούλιο αποχετεύσεως Λάρνακας ανέρχεται στα €86,5 εκ. και του Παραλιμνίου στα €48,7 εκ.

Τα δάνεια του συμβουλίου αποχετεύσεως Πάφου ανέρχονται στα €97,9 εκ. και της Αγίας Νάπας στα €22,9 εκ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, με βάση τη νομοθεσία, τα συμβούλια αποχετεύσεων θα πρέπει να είναι αυτοσυντήρητοι και χρηματοοικονομικά βιώσιμοι οργανισμοί και ως εκ τούτου να επιβάλλουν τέτοια τέλη, τα οποία να καλύπτουν όλες τις δαπάνες τους.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται συστάσεις ως προς τον καθορισμό και είσπραξη τελών, ως προς την ενοποίηση των συμβουλίων αποχετεύσεων και ως προς την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων των Συμβουλίων. Γίνεται εισήγηση όπως την προκήρυξη και ανάθεση όλων των συμβάσεων έργων αποχετευτικών συστημάτων αναλάβει στο μέλλον το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο θα αποτελεί την αναθέτουσα αρχή που θα ενεργεί εκ μέρους των συμβουλίων.

«Η ανάληψη, από τον Απρίλιο του 2016, της ευθύνης έγκρισης αλλαγών και απαιτήσεων σε έργα του ευρύτερου τομέα από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα κατά τη διαχείριση συμβάσεων από τα Συμβούλια, που στο παρελθόν αποτέλεσε σημείο αδυναμίας που επέτρεψε την εμφάνιση πολύ σοβαρών φαινομένων διαφθοράς», τονίζεται.

Κατά την άποψη της Υπηρεσίας οι απαιτούμενες αρχές που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ πληρούνται στην περίπτωση των τελών χρήσης.

Πηγή: StockWatch