Βάζει εμπόδια στο δρόμο Πάφου – Πόλις η Βουλή

Βάζει εμπόδια στο δρόμο Πάφου – Πόλις η Βουλή

Μπλόκο σε κονδύλια που προορίζονταν για αμοιβές συμβούλων σε σχέση με αποκρατικοποιήσεις και για προώθηση έργων τα οποία σταύρωσε η βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 έβαλε η επιτροπή οικονομικών.

Η εκτελεστική εξουσία επανήλθε ενώπιον της βουλής με σωρεία αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων τα οποία η βουλή δέσμευσε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο.


Τα αιτήματα αφορούσαν στην πλειοψηφία τους αποδεσμεύσεις πιστώσεων που αφορούν πληρωμές προς φυσικά πρόσωπα στη βάση υφιστάμενων συμβολαίων αγοράς υπηρεσιών, κυρίως για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να υποβληθούν αιτήματα για τα υπόλοιπα ποσά.

Τα πλείστα των αιτημάτων εγκρίθηκαν ωστόσο, η πλειοψηφία της επιτροπής οικονομικών δεν έδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση πιστώσεων για υπηρεσίες συμβούλων σε σχέση με ζητήματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα την αδειοδότηση των δραστηριοτήτων του κρατικού λαχείου, την αξιοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων του Τροόδους, την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας, την ετοιμασία μελέτης για το ΧΑΚ και την ετοιμασία μελέτης για την αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Το συνολικό ποσό που ζητήθηκε για αυτές τις υπηρεσίες ήταν €1,2 εκ. με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να φτάνει στα €6,7 εκ.

Αίτημα του υπουργείου οικονομικών, για πιστώσεις ύψους €14,9 χιλ. για πληρωμές προς τον τελευταίο σύμβουλο που είχε απομείνει στη μονάδα αποκρατικοποιήσεων, έλαβε επίσης αρνητική απάντηση.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής οικονομικών δεν ενέκρινε την αποδέσμευση κονδυλίων για διεύρυνση και βελτίωση της οδού Τσερίου στον Στρόβολο για την οποία ζητήθηκε ποσό €25 χιλ. ως αμοιβή του μελετητή για συμπληρωματικές εργασίες για την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων της Α και Β φάσης του έργου.

Εμπόδια αντιμετωπίζει και ο πολυσυζητημένος δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Η επιτροπή οικονομικών δεν ενέκρινε το αίτημα αποδέσμευσης €25 χιλ. για την αγορά υπηρεσιών σε σχέση με τη βελτίωση του δρόμου.

Στις επιστολές που εξέτασε η επιτροπή οικονομικών, περιλαμβανόταν επίσης, αίτημα €16,2 εκ. του υπουργείου παιδείας για την αγορά υπηρεσιών εκπαιδευτών για απογευματινά και βραδινά προγράμματα, αίτημα της νομικής υπηρεσίας για €3,6 εκ. για τις πληρωμές υπηρεσιών ποινικών ανακριτών, μεταφραστών και άλλων, αίτημα €2,4 εκ. του υπουργείου υγείας που προορίζεται μεταξύ άλλων για την αγορά υπηρεσιών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, αιτήματα πέραν του €0,5 εκ. από το υπουργείο γεωργίας και το υπουργείο δικαιοσύνης, αίτημα €100 χιλ. από τη δικαστική υπηρεσία και άλλα αιτήματα από τη βουλή, την ελεγκτική υπηρεσία, την επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού, την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, το υπουργείο εσωτερικών, το υπουργείο άμυνας, το υπουργείο εργασίας, εξωτερικών, μεταφορών και το τμήμα πολεοδομίας.

Πηγή: Stockwatch