Βέτο Αναστασιάδη στον νόμο για μείωση στα τέλη των αποχετευτικών

Βέτο Αναστασιάδη στον νόμο για μείωση στα τέλη των αποχετευτικών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, αρνήθηκε να υπογράψει τον τροποποιητικό νόμο για τα αποχετευτικά τέλη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, υποδεικνύοντας στη Βουλή ότι περιέχει αρκετά κενά και ασάφειες. Η απόφαση του Προέδρου φέρνει τα πάνω-κάτω καθώς με τον επίμαχο νόμο, οι βουλευτές υποχρέωσαν τα Συμβούλια Αποχετεύσεων Λευκωσίας και Πάφου να μειώσουν τα τέλη τους για το έτος 2017 κατά 30% και 13% αντίστοιχα.

Μάλιστα, περιλήφθηκε επιφύλαξη στο νόμο για όσους ιδιοκτήτες ακίνητης γης πλήρωσαν τα αποχετευτικά τέλη πριν την τροποποίηση του, ώστε να γίνεται συμψηφισμός του πρόσθετου ποσού που καταβλήθηκε με το τέλος που θα καταβληθεί για το έτος 2018. Μέχρι σήμερα τα Συμβούλια τηρούσαν στάση αναμονής, αναμένοντας τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας προκειμένου να αποστείλουν τις νέες μειωμένες τιμολογήσεις.


Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ημερομηνίας 16/11/2017, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξηγεί τους λόγους που δεν υπέγραψε τον επίμαχο νόμο για να τεθεί σε εφαρμογή και εισηγείται στη Βουλή να αποδεχθεί την αναπομπή του. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, πρόνοιες του νόμου που ψήφισε η Βουλή στις 3/11/2017 δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των πολιτών, αφαιρούν έσοδα από τα ταμεία των Συμβουλίων, δημιουργούν σοβαρό διοικητικό κόστος και αχρείαστη ταλαιπωρία και αναστάτωση στο κοινό, το οποίο θα πρέπει να διαπιστώσει εάν τα Συμβούλια Αποχετεύσεων προσάρμοσαν τις αλλαγές στα τέλη τους και προέβησαν στον συμψηφισμό.

Η αναπομπή του Προέδρου θα εξεταστεί εκτάκτως στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών. Στην περίπτωση που η Ολομέλεια της Βουλής επιμένει στην αρχική της θέση και ως εκ τούτου, καταψηφίσει την αναπομπή, τότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, θα έχει και τον τελευταίο λόγο. Ο μόνος τρόπος για να ισχύσουν για το έτος 2017 τα μειωμένα τέλη είναι να προχωρήσουν τα ίδια τα Συμβούλια Αποχετεύσεων στη λήψη σχετικών αποφάσεων. Πάντως, ο δήμαρχος Πάφου και Πρόεδρος του ΣΑΠΑ, Φ. Φαίδωνος, κατήγγειλε τη Βουλή για λαϊκισμό λόγω εκλογών και για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Πηγή: Φιλελεύθερος