Βρίσκουν παντου τάφους!

Βρίσκουν παντου τάφους!

Αρχαίοι τάφοι περιβάλλουν το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, όπως αποκαλύπτεται σήμερα εξαιτίας των έργων ανάπλασης του ιστορικού κέντρου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συνολικά έξι τάφοι έχουν έρθει στο φως τον τελευταίο ένα μήνα, με το Τμήμα Αρχαιοτήτων να εργάζεται εντατικά για να διακριβωθεί η αρχαιολογική σπουδαιότητα των ευρημάτων ώστε να αποφασισθεί η μελλοντική αντιμετώπιση τους.


Οι πρώτοι δύο τάφοι είχαν αποκαλυφθεί στο χώρο έξω από τα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και ήδη έχει επισημοποιηθεί ότι ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο.

Στη συνέχεια, τα συνεργεία ανάπλασης έφεραν στην επιφάνεια άλλους δύο τάφους στην περίμετρο του Δημοτικού Μεγάρου, ενώ προ μερικών ημερών εντοπίστηκαν άλλα δύο ταφικά ευρήματα κοντά στη Λέσχη Ευσέβεια, απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο.

Παράγοντες του Δήμου Πάφου επισημαίνουν ότι οι εργασίες ανάπλασης συνεχίζονται ωστόσο κανονικά, χωρίς να προκαλούνται καθυστερήσεις στο σχεδιασμό, ενώ οι μελλοντικές ενέργειες ως προς τα ευρήματα θα εξαρτηθούν από την ολκλήρωση των αρχαιολογικών μελετών και τις αποφάσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Δεν θα πρέπει να αποκλείεται, επεσήμαναν, η αποκάλυψη ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου ευρήματος, αφού η συχνότητα εύρεσης ταφικών μνημείων στην περιοχή πιθανολογείται ότι δεικνύει ένα μεγαλύτερο οργανωμένο ταφικό χώρο.

Ως πιθανότερη εκδοχή, πάντως, σύμφωνα με αρχαιολογικούς λειτουργούς, είναι να αποφασισθεί η ανάδειξη κάποιου από τα ευρήματα που θα εκτιμηθεί ως σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου