Γέμισαν φύκια και πάλι οι παραλίες στην Πάφο

Γέμισαν φύκια και πάλι οι παραλίες στην Πάφο

Σοβαρό πρόβλημα με την διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και ειδικά των φυκιών, βρίσκεται αντιμέτωπος ο Δήμος Γεροσκήπου.

Ο Δήμος μαζεύει πέραν των 800 φορτίων κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να μην έχει λύσεις για την ορθολογική διαχείριση τους.


Σύμφωνα με το Δήμαρχο Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη, όλα τα Δημαρχεία και οι παραλιακές Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, που αφορά τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και ειδικά των φυκιών.

Μετά και την απαγόρευση για εναπόθεση αυτών των υλικών στο χώρο αδρανών υλικών στη Μαραθούντα, δημιουργούνται, είπε ο κ. Παυλίδης, σοβαρά προβλήματα από τις τεράστιες ποσοτήτων φυκιών που μαζεύουμε από τις παραλίες μας.

Πρόσθεσε πως με επανειλημμένες επιστολές που έχει αποστείλει στους Υπουργούς Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη τους απηύθυνε έκκληση όπως μεριμνήσουν άμεσα για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου, για την έστω και προσωρινά εναπόθεση των φυκιών μέχρι να ετοιμαστεί ο νέος χώρος των αδρανών υλικών.

Ο κ. Παυλίδης είπε στο ΚΥΠΕ πως ζήτησε από τα αρμόδια Υπουργεία όπως ενημερώσουν την τοπική αρχή αναφορικά με το αν υπάρχουν άλλες αιτήσεις για σκοπούς αδειοδότησης, και άλλων συστημάτων συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας.

Μικρότερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα με τα φύκια στις παραλίες του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Άγγελο Γεωργίου Οδυσσέως.

Ο κ. Οδυσσέως ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως φέτος η Πόλη Χρυσοχούς δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στις παραλίες της με τα φύκια, ωστόσο όταν αυτά παρουσιάζονται στις ακτές της ο Δήμος Πόλης έχει την ευθύνη για την απομάκρυνση τους με ειδικά συνεργεία.

Σε σχέση με το Δήμο Πέγειας, ο Δημοτικός μηχανικός Παντελής Παντελίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως συνήθως οι ακτές της Πέγειας συγκεντρώνουν 300 φορτηγά φυκιών το χρόνο. Ωστόσο φέτος συνέχισε, το πρόβλημα που προέκυψε με τα φύκια δεν είναι μεγάλο στην περιοχή του.
Ενδεικτικά, ο κ. Παντελίδης είπε πως μέχρι στιγμής ο Δήμος για φέτος έχει φορτώσει 50 φορτηγά φύκια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Δήμο Πέγειας

Πρόσθεσε ακόμη πως μεγαλύτερο πρόβλημα με τα φύκια αντιμετωπίζει ο Δήμος Πέγειας τον χειμώνα. Ο κ. Παντελίδης είπε, ακόμη, πως κάποιοι εκ των ξενοδόχων απομακρύνουν από μόνοι τα φύκια από τις παραλίες τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής παραλιών του Δήμου Πάφου Νίκος Σιμμιλίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως 150 φορτία φύκια συγκεντρώνει ο Δήμος Πάφου σε ετήσια βάση.

Όσο πιο άσχημες καιρικές συνθήκες έχουμε, τόσο πιο πολλά φύκια συγκεντρώνονται, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Πάφου συνέχισε, έχει ετήσιο προσφοροδότη, ήδη κατακυρώθηκε η προσφορά και άρχισε η απομάκρυνση των φυκιών από τις παραλίες. Πρόσθεσε επίσης πως ο προσφοροδότης χρεώνει το Δήμο Πάφου 80 με 90 ευρώ το φορτηγό.

Ακολούθως είπε ο κ. Σιμμιλίδης είπε πως τα φύκια μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ, ενώ κάποιες ποσότητες εξ αυτών δίδονται σε φάρμες με άλογα οι ιδιοκτήτες των οποίων τα χρησιμοποιούν για να εμπλουτίζουν το χώμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ