Γέμισε F16 ο παφίτικος ουρανός

Γέμισε F16 ο παφίτικος ουρανός

Με δεκάδες μαχητικά F16 τα οποία έφτασαν αργά το απόγευμα στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο,το Ισραήλ δίνει δυναμικό παρόν στην μεγαλύτερη άσκηση που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες από χθες έφτασαν στην Κύπρο υποστηρικτικά και μεταφορικά αεροσκάφη καθώς και ελικόπτερα του Ισραήλ με δεκάδες μέλη του στρατού τα οποία και λαμβάνουν μέρος στην κοινή άσκηση με τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις.


Οι τρείς κοινές ασκήσεις που βρίσκονται από χθες το πρωί σε πλήρη εξέλιξη φέρουν τις επωνυμίες «ΙΑΣΩΝ», «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑYΙΔ» και «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ και γίνονται μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ.

Οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ Πάφου και Κόρνου .

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης είπε ότι «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, μας επιτρέπουν να ασκούμαστε και να επιχειρούμε μαζί σε διεθνείς και διμερείς ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Κύπρο.»

Ο Υπουργός Άμυνας βρέθηκε το μεσημέρι στην αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο όπου και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης ενώ ακολούθως είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό άμυνας της Γερμανίας ο οποίος έφτασε το πρωί στην Κύπρο.

Ο Γερμανός Υφυπουργός επισκέφθηκε το Γερμανικό απόσπασμα της UNIFIL στη Λεμεσό καθώς και Γερμανική φρεγάτα που πλέει στα ανοικτά της Κύπρου.

«Είναι καλά γνωστό ότι έχουμε εκφράσει την ετοιμότητα μας και την προθυμία μας να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και με την διάθεση της αεροπορικής βάσης στην Πάφο και την ναυτική βάση στο Ζύγι στις οποίες βρίσκονται βελτιωτικά έργα.» πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας.

Ανάλογες ασκήσεις σύμφωνα με τον κύριο Φωκαίδη έχουν προγραμματιστεί για το 2018 με συμμετοχή και άλλων κρατών.

Πηγή: Ant1iwo