ΓεΣΥ: Τη Δευτέρα 06/05 ξεκινάνε οι εγγραφές σε Παιδιάτρους

ΓεΣΥ: Τη Δευτέρα 06/05 ξεκινάνε οι εγγραφές σε Παιδιάτρους

Όπως είναι γνωστό η διαδικασία εγγραφής θα γίνει σε δύο φάσεις ώστε καταρχήν να ολοκληρωθεί η εγγραφή των γονέων / κηδεμόνων πριν να εγγράψουν τα παιδιά τους και δεύτερο για να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Ως εκ τούτου, έχουν ορισθεί οι πιο κάτω ημερομηνίες για την εγγραφή δικαιούχων στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και στους καταλόγους Προσωπικών Ιατρών για ενήλικες και Παιδιάτρων:


Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019: Άρχισε η εγγραφή δικαιούχων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού για ενήλικες.

Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019: Εγγραφή δικαιούχων μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο Παιδιάτρου.

Η αίτηση για εγγραφή στο ΓεΣΥ, γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στον σύνδεσμο www.gesy.org.cy

Πως γίνεται η εγγραφή στο ΓεΣΥ

Για να δημιουργήσετε λογαριασμό πρόσβασης, συνδεθείτε με τον σύνδεσμο https://portal.gesy.org.cy και στη συνέχεια πατήστε στο κάτω σημείο της οθόνης σας όπου αναγράφεται: «Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφείτε εδώ» και ακολουθήστε τις οδηγίες για δημιουργία λογαριασμού.

Εάν έχετε ήδη δημιουργήσει λογαριασμό πρόσβασης, τότε μπορείτε να προχωρήσετε με την εγγραφή σας ως δικαιούχος και με την υποβολή αιτήματος εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού ιατρού όπως περιγράφεται πιο κάτω.

Εγγραφή ως δικαιούχος και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού:

Εφόσον δημιουργήσετε λογαριασμό πρόσβασης, θα συνδεθείτε ξανά με τον σύνδεσμο https://portal.gesy.org.cy, θα βάλετε τα στοιχεία λογαριασμού σας και θα πατήσετε το κουμπί «Είσοδος/Login». Ακολουθείστε μετέπειτα τις οδηγίες στην οθόνη για να εγγραφείτε ως δικαιούχος και αφού ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία προχωρήστε με την υποβολή αιτήματος εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού ιατρού.

Πόσοι γράφτηκαν μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΟΑΥ κατά την πρώτη μέρα εγγραφής στο ΓεΣΥ, 40 χιλιάδες πολίτες προχώρησαν στην εγγραφή τους.

Το ενδιαφέρον των πολιτών συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και σήμερα έχουν επίσημα εγγραφεί στο ΓεΣΥ περί τους 150 χιλιάδες πολίτες, εκ των οποίων οι 85 χιλιάδες έχουν επιλέξει και τον Προσωπικό τους Ιατρό.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του Γενικού Συστήματος Υγείας θα είναι διαθέσιμες για το κοινό από την 1η Ιουνίου ενώ δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή στο ΓεΣΥ.

ΓεΣΥ και παιδί

Τα παιδιά είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ και μετά την εγγραφή τους θα έχουν παιδίατρο.

Μέχρι την ηλικία των 18 ετών, οι γονείς μπορούν να εγγράψουν το παιδί τους στον κατάλογο του συμβεβλημένου με το ΓεΣΥ Παιδιάτρου που αυτοί θα επιλέξουν.

Εγγραφή παιδιού σε Παιδίατρο

  1. Η εγγραφή του παιδιού σε Παιδίατρο γίνεται από τους γονείς ηλεκτρονικά μέσω της Πύλης Δικαιούχων.
  2. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει από τον συμβεβλημένο Παιδίατρο που θα επιλέξετε κατά την πρώτη επίσκεψή σας σε αυτόν.
  3. Για παιδιά 16-18 χρονών υπάρχει η επιλογή εγγραφής είτε σε κατάλογο Παιδιάτρου είτε σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού για ενήλικες.

Ο ρόλος των Παιδιάτρων ως Προσωπικοί Ιατροί

  1. Το παιδί θα επισκέπτεται τον Παιδίατρο του όποτε χρειάζεται.
  2. Ο Παιδίατρος του παιδιού θα χορηγεί στο παιδί όλα τα εμβόλια σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εμβολιασμού που ισχύει, χωρίς πρόσθετη χρέωση.
  3. Ο Παιδίατρος θα συνταγογραφεί όλα τα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία του παιδιού, τα οποία θα μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε συμβεβλημένο φαρμακείο (κόστος: 1 ευρώ ανά φαρμακευτικό προϊόν).
  4. Ο Παιδίατρος, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα παραπέμπει το παιδί σε άλλους συμβεβλημένους παροχείς όπως:
    • – Ειδικούς Ιατρούς, π.χ. δερματολόγο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο, κ.ά., με κόστος 6 ευρώ για κάθε επίσκεψη σε ειδικό ιατρό και 10 ευρώ κόστος ανά διαγνωστική εξέταση από ακτινολόγο για MRI, αξονικό τομογράφο, ακτινογραφία.
    • – Εργαστήρια για εργαστηριακές εξετάσεις, με κόστος 1 ευρώ ανά εργαστηριακή εξέταση ή ομάδα εργαστηριακών εξετάσεων (η συνολική μέγιστη δυνατή χρέωση ανά κατηγορία εργαστηριακών εξετάσεων είναι 10 ευρώ).
  5. Ο Παιδίατρος της επιλογής σας θα είναι παρών στον τοκετό και θα διενεργήσει τις πρώτες εξετάσεις του παιδιού σας χωρίς επιπρόσθετη χρέωση.

Πηγή: Sigmalive