Για την Νεανική Παραβατικότητα μίλησε ο Αρχηγός της Αστυνομίας στο Λύκειο Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Με στόχο να έρθει η αστυνομία πιο κοντά στην κοινωνία την νεολαία


αλλά και τον μαθητικό κόσμο , ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου Μιχάλης Παπαγεωργίου, ενημέρωσε σήμερα στην Πάφο τους μαθητές του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο για την « Νεανική Παραβατικότητα».

Ο κ Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διάλεξης είπε πως η αστυνομία της Κύπρου από τότε που ανέλαβε καθήκοντα εδώ και 4 ½ χρόνια στην ηγεσία της , έχει αναγνωρίσει από την αρχή το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών , αλλά και το ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ της αστυνομίας και των νέων μας .

Για αυτό συνέχισε , « αφού αναγνωρίσαμε την ύπαρξη αυτού του χάσματος προσπαθήσαμε με διάφορους τρόπους αυτό το χάσμα να το περιορίσουμε και ο στόχος μας είναι να τον εκμηδενίσουμε».

Μέσα στα πλαίσια αυτά, σημείωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου, δημιουργήσαμε σχέσεις επαφές με το Υπουργείο Παιδείας, με τους οργανωμένους γονείς, τις συνομοσπονδίες γονέων , με τα ίδια τα σχολεία, και με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, με το οποίο υπογράψαμε και σχετικό μνημόνιο, και μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Παιδείας και τα Σχολεία βρίσκεται μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αστυνομίας σε δύο Λύκεια κάθε επαρχίας κάθε χρόνο για να μεταφέρει κάποιες γνώσεις και εμπειρίες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε την νεολαία μας από την αντικοινωνική αντιπαραβατική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον κ Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο των διαλέξεων, η αστυνομία ενημερώνει , – όπως είπε-, τους μαθητές για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, είτε να μην γίνουν θύματα επιτηδείων για κλοπές , τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τακτική χρήση του διαδικτύου, από τα ναρκωτικά , αλλά και από τα τροχαία δυστυχήματα.

Οι επισκέψεις μας πρόσθεσε στα σχολεία, είναι και ενημερωτικής φύσης, αλλά εξήγησε επίσης πως καταβάλετε προσπάθεια , να μεταδοθούν κάποιες γνώσεις και εμπειρίες ώστε να μην καταλήξουν τα ίδια τα παιδιά, είτε στα ναρκωτικά είτε να είναι θύματα δυστυχημάτων ή θύματα κλοπών διαρρήξεων .

Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα παιδιά ακούν και αφουγκράζονται με προσοχή σημείωσε τις συμβουλές της αστυνομίας , επισημαίνοντας ωστόσο , πως υπάρχουν και αρκετοί μαθητές που τις αγνοούν .

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο διευθυντής του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Πάφου κ. Σωτήρης Φλουρής ανέφερε πως ζούμε σε μια κοινωνική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών και θεσμών με κυρίαρχο στοιχείο την ύλη. Πιστεύω είπε απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Δύναμης , « και είμαι αισιόδοξος ότι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην δημιουργία μιας υγιής νεολαίας και να οικοδομήσουμε προσωπικότητες νέων ισχυρές, με υψηλά ιδανικά και αξίες με πνευματική και ψυχική συγκρότηση» ,τέτοια όπως ανέφερε, «που να τους κρατά μακριά από εξαρτήσεις αντικοινωνικές και παραβατικές συμπεριφορές».

Από την πλευρά του ο Α Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Ευθυμίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του Αρχηγού αστυνομίας στα Λύκεια της Επαρχίας Πάφου. Η νεανική παραβατικότητα είπε, βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και απευθυνόμενος στους μαθητές ανέφερε «πως αυτό λυπεί αφάνταστα το Υπουργείο Παιδείας, την κοινωνία αλλά και την σχολική μονάδα».

Ο κ Ευθυμίου σημείωσε πως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει κάποια προγράμματα, τα προγράμματα πρόληψης της παραβατικότητας αλλά το σημαντικότερο όπως είπε, είναι η καλλιέργεια ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος που θα ακούει τα προβλήματα των μαθητών.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/