Γιώργος Σαξιατέ: Χαμός στο Στρουμφοχωριό

Γιώργος Σαξιατέ: Χαμός στο Στρουμφοχωριό

Τελικά ποιος αμφιβάλλει ότι μας κυβερνούν αυτοί που μας αξίζουν;

Και μην μου πείτε ότι γι’ αυτό ευθύνονται οι Αμερικάνοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ρώσοι ή ο Χριστόφιας, γιατί ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε η Ε.Ε. ούτε οι Ρώσοι, ούτε και ο Χριστόφιας, μας υποχρέωσαν να εκλέξουμε αυτούς που εκλέξαμε, στις ηγεσίες μας σε όλα τα επίπεδα.


Η Κύπρος και οι πολίτες της φυσικά αντιμετωπίζουμε σήμερα τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης, η οποία μας υποχρεώνει να αλλάξουμε όχι μόνο τον τρόπο ζωής μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε.

Αν δεν έχουμε καταλάβει αυτό το πράγμα μέχρι σήμερα καλά κάνουμε να το κατανοήσουμε το συντομότερο αλλιώς μαύρο φίδι μας έφαγε.

Ήρθε λοιπόν η οικονομική κρίση και εκεί που όλα κυλούσαν ήρεμα στο Στρουμφοχωριό ήρθαν τα πάνω κάτω.

Νοιώθουμε όλοι την καυτή ανάσα του Δρακουμέλ και του γάτου του Ψιψινέλ στο σβέρκο μας, χωρίς να μπορεί ο Παπαστρούμφ να μας βοηθήσει…

Είναι σαν να τον πότισε κάποιο μαγικό φίλτρο ο κακός Δρακουμέλ και τον μετέτρεψε σε φυτό, με αποτέλεσμα να επέλθει χάος στο άλλοτε οργανωμένο Στρουμφοχωριό.

Κάνουν λοιπόν ότι θέλουν ο Σπιρτούλης, ο Γκρινιάρης, ο Χαχανούλης, ο Ξευτέρης, η Στρουμφίτα, ο Μελένιος, ο Χουζούρης, ο Σκουντούφλης, ο  Λιχούδης, ο Ντορεμί, ο Προκόπης, ο Λουλούκος και η υπόλοιπη παρέα…

Χαμός με τις γκάφες και τους καυγάδες, αφού ξαφνικά όλοι αφηνίασαν και κάνουν του κεφαλιού τους.

Τύφλα να έχουν οι ιστορίες του Peyo μπροστά στα όσα εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας, στο άλλοτε ήρεμο και ευτυχισμένο Στρουμφοχωριό.

Τι άλλο λοιπόν από ένα πιστό αντίγραφο του δημιουργήματος του Peyo αποτελούμε σήμερα;

Φτάνει μόνο να ρίξουμε μια ματιά στους βασικούς χαρακτήρες των Στρουμφ και ίσως αυτό να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι ήμασταν και πώς γίναμε. Σίγουρα όλοι θα αναγνωρίσουμε τους χαρακτήρες που έχουμε στις ηγεσίες μας, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτούς όμως που εμείς έχουμε επιλέξει για να μας κυβερνούν.

Θα αναγνωρίσουμε τους Μπαμπαστρούμφ τους αρχηγούς της κοινότητας και πατρικές φιγούρες για τα υπόλοιπα στρουμφάκια.

Τις Στρουμφίτες που δημιουργήθηκαν από τους μάγους Δρακουμέλ με σκοπό να διεισδύσουν στο στρουμφοχωριό, του Δρακουμέλ, τους κακούς μάγους που έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα στρουμφάκια για να φτιάξουν χρυσό.

Τους Ξεφτέρηδες, τα στρουμφάκια που μπορούν να κάνουν τα πάντα στο χωριό, τους Σπιρτούληδες τους παντογνώστες που όλο και προσπαθούν να βοηθήσον τον Μπαρμπαστρούμφ, αλλά ελάχιστες φορές τα καταφέρνουν, τους Γκρινιάρηδες, τα μοναδικά στρουμφάκια που γκρινιάζουν και παραπονιούνται για τα πάντα που συμβαίνουν στο στρουμφοχωριό.

Τους Χουζούρηδες, που είναι τα πιο τεμπέλικα στρουμφάκια.

Αλλά και τον Λιχούδη, τον Σκουντούφλη, τον Χαχανούλη, τον Προκόπη, ακόμα και τον Λουλούκο και τα υπόλοιπα στρουμφάκια της παρέας.

Καλή ψήφο…