Γ. Ελεγκτής: Υπέρ του δρόμου Λεμεσός-Σαΐτας αλλά φουλ εναντίον για Πάφος-Πόλις

Γ. Ελεγκτής: Υπέρ του δρόμου Λεμεσός-Σαΐτας αλλά φουλ εναντίον για Πάφος-Πόλις

Ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία και μικρότερο κόστος ανά χιλιόμετρο σε σχέση με το δρόμο Πάφου – Πόλης, σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος επιμένει ότι η προτεινόμενη κατασκευή δρόμου με αρχικό κόστος €83 εκ. αποτελεί διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Η δημοσιοποίηση της διαφωνίας της ελεγκτικής υπηρεσίας, θέτει σε νέα βάση τη συζήτηση αναφορικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες αναγκάζοντας την εκτελεστική εξουσία να προβαίνει σε τεκμηρίωση του πρόσθετου οφέλους που θα προκύπτει από τα προτεινόμενα έργα, κάτι που φαίνεται να γίνεται αλλά ενδεχομένως, να βασίζεται σε διαφορετικά κριτήρια.


Η ελεγκτική υπηρεσία υποστηρίζει, πάντως, ότι η παρέμβαση στηρίζεται στο ότι επί σειρά ετών ο συγκεκριμένος δρόμος αξιολογείται ως μη βιώσιμος.

Τον δρόμο από την Πάφο μέχρι την Πόλη χρησιμοποιούν, κατά μέσον όρο, 6800 αυτοκίνητα την ημέρα, αριθμός που η υπηρεσία θεωρεί πολύ μικρό για να δικαιολογείται η δαπάνη για το έργο αλλά και η πρόνοια για αυτοκινητόδρομο αρχικά 2 και αργότερα 4 λωρίδων.

Μιλώντας στη StockWatch ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως η ελεγκτική υπηρεσία ζήτησε στοιχεία για το δρόμο Πάφου – Πόλης γιατί γι’ αυτόν τον δρόμο η υπηρεσία έκανε για σειρά ετών θέμα ότι δεν είναι βιώσιμος.

«Εν πάση περιπτώσει, ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά έχει τριπλάσια κυκλοφορία και πολύ μικρότερο κόστος ανά χιλιόμετρο», εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης.

Η άποψη που εκφράστηκε από πλευράς ελεγκτικής υπηρεσίας έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν τη δημιουργία του δρόμου Πάφου – Πόλης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αντικρούει τα πυρά της ελεγκτικής υπηρεσίας περί διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην περίπτωση που προχωρήσει ο σχεδιασμός στα πρότυπα αυτοκινητόδρομου.

Ο υπουργός μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, δήλωσε χθες ότι το κόστος του έργου έχει υπολογιστεί στα €83 εκ. μαζί με τις επιπρόσθετες απαλλοτριώσεις.

Πρόσθεσε ότι ο νέος σχεδιασμός προτείνει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο κομμάτι του δρόμου με την περισσότερη κίνηση και πως το έργο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2018 με ένα χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού μεταφορών Μάριου Δημητριάδη, ο δρόμος που σχεδιάζεται είναι με 2 λωρίδες κυκλοφορίας στα πρότυπα αυτοκινητόδρομου, για σκοπούς μελλοντικής επέκτασης.

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού, ο γενικός ελεγκτής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι ο δρόμος είναι συγκριτικά πολύ ακριβότερος από τους άλλους που έχουν φτιαχτεί, λόγω της δύσκολης μορφολογίας του εδάφους.

Η ελεγκτική υπηρεσία, σημειώνει ότι ο σχεδιασμός του δρόμου είναι εκτός προτύπων, δημιουργεί κινδύνους οδικής ασφάλειας και οδηγεί σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

«Η υπηρεσία μας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για έλεγχο της οικονομικότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών, εξέφρασε, και εξακολουθεί να έχει, την άποψη ότι ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός δρόμου 2 λωρίδων κυκλοφορίας με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος και επιπλέον θα συνιστά παρέκκλιση από τα εγκεκριμένα πρότυπα, εις βάρος της ασφάλειας των χρηστών», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η υπηρεσία τονίζει ότι συμφωνεί με την ανάγκη κατασκευής του δρόμου, καλώντας παράλληλα τα υπουργεία μεταφορών και οικονομικών να σεβαστούν το δημόσιο χρήμα και να λάβουν μέτρα ώστε να βελτιστοποιηθεί ο σχεδιασμός του δρόμου ενώ, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την προώθηση έργων, «βεβιασμένα και χωρίς την κατάλληλη μελέτη, εις βάρος τελικά των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: Stockwatch