Γ. Λακκοτρύπης : Η κυβέρνηση προχωρά στον σχεδιασμό της υποδομής για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου

Γ. Λακκοτρύπης : Η κυβέρνηση προχωρά στον σχεδιασμό της υποδομής για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου

Με προσεκτικούς χειρισμούς προχωρά η Κυβέρνηση,


σύμφωνα και με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, στον σχεδιασμό της απαραίτητης υποδομής για την αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθώς και η δημιουργία μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου στο ξενοδοχείο Αμαθούς. Ο κ Λακκοτρύπης είπε πως στον τομέα της ενέργειας η Κύπρος παρουσιάζει, τα τελευταία χρόνια, έντονη δυναμική, αφού διανύει μια περίοδο σημαντικών αλλαγών με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, την προώθηση της Εξοικονόμησης Ενέργειας και των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, τις ενέργειες για εισαγωγή και χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων συμπαραγωγής και την ανακάλυψη γηγενών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Αναφορά έκανε στην εταιρεία Noble Energy International Ltd που ανακοίνωσε, – όπως είπε- , στα τέλη του 2011 την ανακάλυψη εντός του τεμαχίου 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κοιτάσματος φυσικού αερίου ποσότητας, περίπου, 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Επιπρόσθετα, αναφορά έκανε και για την κοινοπραξία των ENI και KOGAS και την εταιρεία TOTAL, που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών εντός του 2ου εξαμήνου του 2013.

Για τη μονάδα υγροποίησης, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ Λακκοτρύπης είπε πως η κυβέρνηση πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο μόλις την περασμένη εβδομάδα, με την υπογραφή στις 26 Ιουνίου 2013, Μνημονίου Συναντίληψης με την εταιρεία Noble Energy και τους συνεταίρους της στο τεμάχιο 12, τις ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner».

Σκοπός του Μνημονίου πρόσθεσε, είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2013 με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, γνωστής ως Project Agreement.

Ο Υπουργός Εμπορίου δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί κι στην πολιτική της κυβέρνησης για στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια είπε, « έχουμε προχωρήσει ήδη, μαζί με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, στην προκήρυξη Σχεδίων Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 3kW σε περίπου 2 χιλιάδες οικίες ευάλωτων καταναλωτών με τη μέθοδο συμψηφισμού παραγωγής – κατανάλωσης ενέργειας, γνωστής ως net metering». Στους καταναλωτές αυτούς πρόσθεσε, θα δοθεί χορηγία ύψους €900 ανά κιλοβάτ, με μέγιστο ποσό τα €2.700 για κάθε σύστημα.

Ο κ Λακκοτρύπης στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέφερε ότι για την αναχαίτιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα, η ευθύνη είπε, όλων μας , είναι κοινή και αυξημένη. Οφείλουμε είπε, « να αγωνιστούμε και να διασφαλίσουμε με σύνεση, αποφασιστικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού σ’ αυτό τον τόπο για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Αναφερόμενος στον τομέα της βιομηχανίας, ο κ Λακκοτρύπης είπε, πως , για ακόμη μια χρονιά, το Υπουργείο του συνέχισε ,την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με την προώθηση των Σχεδίων και Προγραμμάτων χορηγιών για τεχνολογική αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και επέκταση των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, με σκοπό την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε γίνεται συνειδητή προσπάθεια υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία ή από το Γεωργικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στον τουρισμό ο κ Λακκοτρύπης είπε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το έτος 2012, η Πάφος δέχεται περίπου το 1/3 του συνόλου των αφίξεων προς το νησί μας, γεγονός που καταδεικνύει ότι αποτελεί ένα δημοφιλή και επιτυχημένο τουριστικό προορισμό.

Χαιρέτισε δε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αύξηση των πτήσεων της εταιρείας Ryanair από και προς την Πάφο για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014, από 11 αεροδρόμια και 8 διαφορετικές χώρες. Σε σχέση με τα μεγάλα έργα τουριστικής υποδομής και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πάφου, υπάρχει είπε μια έντονη κινητικότητα και αυτό ικανοποιεί το Υπουργείο του. Τα γήπεδα γκολφ συνέχισε, που ήδη λειτουργούν στην Πάφο, συμβάλλουν,- όπως είπε- στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και μάλιστα συχνά εκτός της περιόδου αιχμής, ενώ αναμένονται σύντομα και νέα γήπεδα στην επαρχία αλλά και το έργο της Μαρίνας .

Επιπρόσθετα και σε σχέση πάντα με τον ναυτικό τουρισμό, χαρακτήρισε σημαντική τη τροχοδρόμηση διαδικασιών για την ανάπτυξη του λιμανιού Κάτω Πάφου με διαχειριστή την Αρχή Λιμένων και του λιμανιού Πόλης Χρυσοχούς με διαχειριστές την Αρχή Λιμένων, τον ΚΟΤ και τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού ανέφερε πως προωθήθηκε, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα για δημιουργία τεχνητού υφάλου στην περιοχή δυτικά των Μουλιών, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου αρχές του 2014, αλλά και η δημιουργία δεύτερου υφάλου στην Πόλη Χρυσοχούς.

Αναφορά έκανε και στις εκδηλώσεις Pafos Aphrodite Festival 2012, το 16ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και τις Μουσικές Κυριακές, οι οποίες αναβαθμίζουν –όπως είπε – , την εικόνα της πόλης ως ενός πολύ ελκυστικού προορισμού και στον τομέα του πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Γιώργος Λεπτός στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέφερε πως μοναδική άμεση ελπίδα είναι στον τομέα των υδρογονανθράκων και οι επιζητούμενες ξένες επενδύσεις σε διάφορους τομείς. Δεσμεύτηκε επίσης όπως πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος αγωνιστούν για την δυνατή βελτίωση της κατάστασης.