Γ. Μαρκοπουλιώτης : Η ανάκαμψη της Κύπρου έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής οικογένειας

Γ. Μαρκοπουλιώτης : Η ανάκαμψη της Κύπρου έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής οικογένειας

Η προσπάθεια ανάκαμψης της Κύπρου θα απαιτήσει χρόνο ,


όμως σ΄ αυτή τη προσπάθεια η Κύπρος δεν είναι μόνη και θα έχει την αμέριστη βοήθεια της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό το μήνυμα έστειλε από την Πάφο ο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις με θέμα «Σχεδιάζοντας τη σύγχρονη και βιώσιμη Κύπρο: Για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης » με συνδιοργανωτές το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις και το EuropeDirectΠάφου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους πολιτών 2013.

 

Ο κ Μαρκοπουλιώτης στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε πως οι διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι για την Κύπρο θα κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, προσθέτοντας πως ήδη, για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 έχει κινητοποιηθεί ένα ποσό ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση βοήθεια της Κύπρου.

Από τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, συνέχισε, υπολογίζεται πως η Κύπρος θα πάρει περίπου 1.1 δις ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία και θα υποστηρίξουν δράσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ Μαρκοπουλιώτης είπε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη για την ανάπτυξη και σημείωσε πως « ήδη χορήγησε ένα δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Κυπριακή Δημοκρατία για επενδύσεις καίριας σημασίας».

Η Κομισιόν πρόσθεσε , έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα υποστήριξης η οποία θα συνεργαστεί με τις κυπριακές αρχές για να διασφαλίσει, – όπως είπε- ότι η κοινοτική χρηματοδότηση θα διοχετευθεί εκεί όπου θα είναι πιο αποτελεσματική. Θα παρέχει επίσης στην Κύπρο τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να υποστηρίξει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής.

Σημείωσε επίσης πως αυτό το πρόγραμμα αποτελεί το βασικό όχημα για τη νέα αρχή της Κυπριακής οικονομίας., προσθέτοντας πως στόχος είναι να διορθώσει τις δομικές αδυναμίες τους συστήματος και τις διαρθρωτικές ανισορροπίες της οικονομίας, και να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Την εκτίμηση ότι παράλληλα με τους σχεδιασμούς που γίνονται -ή θα γίνουν- σε κεντρικό-κρατικό επίπεδο όσον αφορά το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας και τις κατευθύνσεις που αυτό θα δίνει για ολόκληρη την Κύπρο, πρέπει και η κάθε επαρχία ξεχωριστά να διαμορφώσει το δικό της αναπτυξιακό σχεδιασμό εξέφρασε ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στην αποψινή εκδήλωση.

Ο κ Βέργας πρόσθεσε ακόμη πως για να πετύχει αυτό το εγχείρημα, χρειάζεται συνεννόηση και συντονισμός, ξεκάθαροι στόχοι και ολοκληρωμένη στρατηγική, τόσο από πλευράς κράτους όσο και από πλευράς τοπικών φορέων και Αρχών.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ηλίας Ντινένης ανέφερε πως μετά τις καταστροφικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών είναι πια προφανές ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο να μην βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις υπηρεσίες αλλά να μπορεί να μπορεί να εξυπηρετεί το πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα της οικονομίας.

Στην εκδήλωση συζήτηση συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδη , ο δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη, και ο Γιάννης Κουτσόλαμπρος μέλος του διοικητικού συμβουλίου για την ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα Πάφος 2017.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/