Γ. Ομήρου : Νάρκη στα θεμέλια της οποιαδήποτε λύσης η διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων

Γ. Ομήρου : Νάρκη στα θεμέλια της οποιαδήποτε λύσης η διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων

Επειδή, όπως ανέφερε, το θέμα των εγγυήσεων βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες ως αποτέλεσμα και πολύ σωστών δηλώσεων του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αλλά και των δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράμμισε με δηλώσεις του, ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος με διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 θα αποτελέσει νάρκη στα θεμέλια της οποιαδήποτε λύσης.

Δεύτερον συνέχισε, με βάση την συνθήκη της Βιέννης σ’ ό,τι αφορά την ισχύ την εγκυρότητα ή την ακυρότητα διεθνών συνθηκών, υπάρχει σοβαρή νομική βάση για αμφισβήτηση της εγκυρότητας των συνθηκών εγγύησης του 1960 .


Μιλώντας στην Πόλη Χρυσοχούς μετά το πέρας της επίσκεψης του στο Δημοτικό Μέγαρο ο κ. Ομήρου ανέφερε πως “ τόσο η Τουρκία όσο και η Βρετανία έχουν παραβιάσει ρητές πρόνοιες των συνθηκών εγγυήσεων του 1960 και με βάση την συνθήκη της Βιέννης η οποία έχει κυρωθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς αποτελεί πλέον εθνική νομοθεσία – υπάρχει νομική βάση για να διεκδικηθεί η ακυρότης αυτών των συνθηκών, των εγγυήσεων του 1960”, όπως είπε.

Ο κ. Ομήρου είπε πως ο στόχος πρέπει να είναι σε πρώτο στάδιο η διεκδίκηση τερματισμού της ισχύος των συνθηκών εγγυήσεως του 1960 σε πολιτικό επίπεδο.

Πλην όμως, κατέληξε υπάρχει σοβαρή νομική βάση με βάση την συνθήκη της Βιέννης για την ακυρότητα αυτών των συνθηκών εξαιτίας – όπως είπε- μονομερών ενεργειών της Τουρκίας αλλά και πράξεων ή παραλήψεων της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης που μπορούν να οδηγήσουν σε ακυρότητα αυτών των συνθηκών.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)