Γ. Ομήρου: ο πέλεκυς της δικαιοσύνης να επιπέσει επί παντος υπαιτίου

Γ. Ομήρου: ο πέλεκυς της δικαιοσύνης να επιπέσει επί παντος υπαιτίου

Την θέση του Κ.Σ ΕΔΕΚ διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου


ότι ο διορισμός ποινικών ανακριτών, έστω και καθυστερημένα, αποτελεί ορθή και επιβαλλόμενη ενέργεια. Μιλώντας από την Πάφο ο κ Ομήρου στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου, ανέφερε πως στους ποινικούς ανακριτές της Αστυνομίας θα πρέπει να προστεθούν και ανεξάρτητα πρόσωπα, δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές και άλλοι εμπειρογνώμονες που θα συνδράμουν το έργο της ποινικής ανάκρισης.

Ήταν συνέχισε, εξ αρχής η θέση μας ότι επιβαλλόταν ο διορισμός ποινικών ανακριτών για τη διερεύνηση των ποινικών πτυχών της οικονομικής κρίσης, παράλληλα πρόσθεσε με τη λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής η οποία έχει σαν στόχο την έκδοση ενός πορίσματος που θα δίνει σφαιρική εικόνα για τα αίτια της οικονομικής κρίσης.

Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης είπε ο κ Ομήρου θα πρέπει να επιπέσει επί παντός υπαιτίου.

Ο κ Ομήρου κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα για αποκατάσταση της αλήθειας στο τελικό κείμενο της έκθεσης του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.

Χαρακτήρισε επίσης, την στάση του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. στο προσχέδιο της έκθεσης του για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο αναφορικά με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, στάση Πόντιου Πιλάτου.

Η Σύμβαση του Ο.Η.Ε του 1982 πρόσθεσε, για το Δίκαιο της θάλασσας είναι σαφής και κατοχυρώνει απολύτως την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι είπε ανεπίτρεπτη η τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας από τον εντολοδόχο τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.

Αναφερόμενος τέλος ο πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ στα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης είπε πως, η εκτέλεση των εκδοθέντων ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης αποτελεί καθήκον των συντεταγμένων αρχών της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως σε αντίθετη περίπτωση το Κυπριακό κράτος θα είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο.

Ο κ Ομήρου είπε ακόμη, πως το ζήτημα της εκτέλεσης των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης στην υπόθεση Μιχαηλίδη συνδέεται άρρηκτα με την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Ευρωπαϊκής χώρας. Η εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανόνων δικαίου κατέληξε επιβάλλεται από την τροποποίηση του Συντάγματος έτσι ώστε να υπερέχουν του εσωτερικού δικαίου.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/