Δήμαρχος Πάφου: Όχι άλλα χρέη για το Pafos Aphrodite Festival

Δήμαρχος Πάφου: Όχι άλλα χρέη για το Pafos Aphrodite Festival

Τα συσσωρευμένα χρέη του Pafos Aphrodite Festival ανέρχονται σε 870 χιλ. ευρώ, ανέφερε μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στο πλαίσιο της οποίας έγινε παρουσίαση και των ελεγμένων λογαριασμών για το 2014.

Με τα δεδομένα που είναι σήμερα μπροστά μας, το πώς θα εξοφληθούν οι 870 χιλ. ευρώ είναι ένα παζλ και μια εξίσωση που θέλει δυνατούς λύτες για να την λύσουν, ανέφερε ο κ. Φαίδωνος, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό που μπορεί να είναι εφικτό σήμερα είναι όπως απ’ εδώ και πέρα να μην δημιουργούνται άλλα χρέη από την εταιρεία.


Ο κ. Φαίδωνος χαρακτήρισε τη σημερινή Γενική Συνέλευση ως Συνέλευση προβληματισμού για όλα ανεξαίρετα τα μέλη, όποιον και αν εκπροσωπούσαν αλλά απ’ όπου και αν προέρχονταν – όπως είπε- αφού εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και την ίδια ώρα τις εισηγήσεις τους για το πώς θα εξυγιανθεί αυτός ο συγκεκριμένος θεσμός που συμπληρώνει 17 χρόνια ζωής.

Η παρουσία του οργανισμού για 17 χρόνια ήταν δημιουργική αφού προσέφερε μοναδικό για τα δεδομένα της Πάφου και της Κύπρου θέαμα όπως αυτό που παρουσιάζει η τριήμερη όπερα κάθε χρόνο, είπε.

Παραδέχτηκε ωστόσο πως επικράτησε μεγάλος προβληματισμός για τα συσσωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις που έχει ο εν λόγω οργανισμός.

Όλοι ανεξαίρετα τα μέλη, είπε ο κ. Φαίδωνος, – ανεξαρτήτως αν ήταν λίγο διαφορετική η προσέγγιση του καθενός – συνέκλιναν σ’ ένα πράγμα, πώς θα εξυγιανθεί ο οργανισμός και πώς θα καταστεί βιώσιμος.

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης δόθηκε εντολή στο ΔΣ να επεξεργαστεί με πάσα λεπτομέρεια ένα πλήρες σχέδιο εξυγίανσης που θα περιλαμβάνει ακόμη και καινοτόμες και ριζοσπαστικές αλλαγές για τον οργανισμό για τον τρόπο λειτουργίας του και τον τρόπο σύνθεσης του.

Αν χρειαστεί, κατέληξε, οι αποφάσεις αυτές θα επικυρωθούν σε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Ο πρόεδρος του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ και μέλος του ΔΣ του Pafos Aphrodite Festival Θέμης Φιλιππίδης παραδέχτηκε πως ο πολιτιστικός φορέας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ζημιές.

Όπως φάνηκε καθαρά και από τη σημερινή Γενική Συνέλευση αλλά και από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, που ήταν και θέση του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ – όπως είπε- θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό του φορέα, σε διαφοροποίηση του ρόλου του φορέα ώστε να μην ανεβάζει μια όπερα το χρόνο αλλά να επεκταθεί και σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τους Δήμους και τις κοινότητες της Πάφου.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Φιλιππίδης, “ως μειοψηφία δεν είχαμε ακουστεί στο παρελθόν ούτε για τις προσλήψεις του προσωπικού ούτε για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων”.

Παρατήρησε ωστόσο πως σε καμία περίπτωση ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου δεν υποβαθμίζει το ρόλο και τη σημασία που έχει διαδραματίσει στα πολιτιστικά δρώμενα της Επαρχίας Πάφου και για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε – όπως είπε- να τον στηρίζουμε με διάφορες σκέψεις και εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του φορέα.

O κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ ο ΠΑΣΥΞΕ θα παρουσιαστεί με πιο συγκεκριμένες προτάσεις για να πετύχουμε το στόχο και να ισοσκελίσουμε τα έσοδα με τα έξοδα και για να υπάρχει ρόλος και λόγος παρουσίας του φορέα στο μέλλον.
Το Pafos Aphrodite Festival 2015 ανοίγει την αυλαία του φέτος παρουσιάζοντας την απολαυστική, εύθυμη όπερα La Cenerentola (Η Σταχτοπούτα) του διάσημου Ιταλού συνθέτη Gioachino Rossini στις 4,5 και 6 Σεπτεμβρίου στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, σε συμπαραγωγή με το γαλλικό λυρικό οργανισμός Ramfis Productions Avignon και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Όπως αναφέρεται η μαγευτική όπερα του Rossini αποτελεί drama giocoso, σε δύο πράξεις και βασίζεται στο διάσημο παραμύθι Cendrillon του Charles Perrault.

Επίσης, η μελωδική γεμάτη εικόνες και συναισθήματα μουσική του έργου, χαρακτηριστικά του μουσικού ταλέντου του Rossini, σε συνδυασμό με τα εμπνευσμένα σκηνικά και κουστούμια της παραγωγής θα ταξιδέψουν το φιλόμουσο κοινό σε ένα παραμυθένιο κόσμο όπου ένας πρίγκιπας μπορεί να ερωτευθεί μια φτωχή κοπέλα και όπου η κακία μπορεί να ξεπληρωθεί με αγάπη.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)