Δίωρη στάση εργασίας αύριο στο Αεροδρόμιο Πάφου

Δίωρη στάση εργασίας αύριο στο Αεροδρόμιο Πάφου

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις  ενόψει. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν αύριο (Τετάρτη 6 Ιουλίου) με δίωρη στάση εργασίας στο Αεροδρόμιο της Πάφου αύριο 6/7 από τις 14:00 μέχρι τις 16:00 εν αναμονή αποφάσεων από το Υπουργείο Εργασίας. Γενικές Συνελεύσεις ετοιμάζουν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ. Σιγή ιχθύος από Swissport και LGS.

Αναστάτωση επικράτησε χθες από την ολιγόωρη στάση εργασίας των εργαζομένων των εταιρειών Swissport και LGS στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας “Γλαύκος Κληρίδης” για τη μη καταβολή τον Ιούνιο του δεύτερου ήμισυ της προσαύξησης που προβλέπεται στη συλλογική σύμβαση.


Λάκης Παναγιώτου LGS  

Σιγή ιχθύος τηρούν οι ιθύνοντες εκ μέρους της εταιρείας LGS σχετικά με την χθεσινή προειδοποιητική στάση εργασίας εκ μέρους των εργαζομένων επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο κ. Λάκης Παναγιώτου εκ μέρους της LGS εκφράζοντας την θέση της εταιρείας του, σημείωσε ότι η LGS σέβεται τους θεσμούς αλλά και την Υπουργό Εργασίας, σημειώνοντας ότι η εταιρεία του δεν θα τοποθετηθεί επί του θέματος. Ο ίδιος σημείωσε ότι το μόνο που ακούνε είναι ψέματα και παραπλανήσεις εκ μέρους των συντεχνιών. Τέλος, σημείωσε ότι “βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου και σεβόμενοι την διαδικασία, δεν μπορούμε να μιλήσουμε”.

Swissport

Σιγή ιχθύος επέλεξε και η εταιρεία Swissport αφού οι εκπρόσωποι της, δεν επιθυμούν να προβούν σε καμία δήλωση σχετικά με την χθεσινή ολιγόωρη στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Πάμπης Κυρίτσης ΠΕΟ 

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ σημείωσε: “Ασφαλώς να περιμένουμε και άλλες κινητοποιήσεις αν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν με την συλλογική σύμβαση, την οποία έχουν υπογράψει με τις συντεχνίες. Είναι απαράδεκτο οι εταιρείες που αξιοποιούν τον δημόσιο πλούτο να μην τιμούν και να μην εφαρμόζουν εκείνα τα οποία έχουν συμφωνήσει”.

Γιώργος Ιουλιανός Ε.Γ. ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Λάρνακας Υπεύθυνος για τα αεροδρόμια 

Σύμφωνα με τον κ. Ιουλιανό, οι τοπικές επιτροπές των εργαζομένων με τις συντεχνίες πραγματοποιούν σήμερα συνεδρία για να αποφασίσουν τι ώρα θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου στάση εργασίας στον Αερολιμένα Πάφου διάρκειας δυο ωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Ιουλιανό, μετά την στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας, αναμένεται η νέα αντίδραση, ενώ ταυτόχρονα τα σώματα των συντεχνιών είναι έτοιμα να συνέλθουν μαζί με τις τοπικές επιτροπές για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

“Στόχος μας είναι να μην επηρεαστεί κανένας ταξιδιώτης”

Ο κ. Ιουλιανός σημείωσε ότι στόχος της κινητοποίησης δεν ήταν να επηρεάσει κανένα. “Αν προκαλέσαμε οποιαδήποτε αναστάτωση απολογούμαστε. Για εμάς δεν ήταν αυτοσκοπός η απεργία. Απλά θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι όπως εμείς τηρούμε τις συλλογικές συμβάσεις, οφείλει να τις τηρήσει και ο εργοδότης”, στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα, ότι εάν κληθούν στην Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας θα παραβρεθούν.

Οι εργοδότες σύμφωνα με τον κ. Ιουλιανό θεωρούν ότι με το να κατακρατούν θα πιέσουν τις συντεχνίες για κάποια αντί-αιτήματα τα οποία προβάλουν.

Ποια τα αιτήματα των εργοδοτών: 

•   Διαφοροποίηση των πληρωμών των δημοσίων αργιών. Οι αργίες να πληρώνονται όπως οι καθημερινές απολαβές.
•  Διαφοροποίηση του προγράμματος. Οι εργαζόμενοι να εργάζονται περισσότερες ώρες το καλοκαίρι και λιγότερες τον χειμώνα.
•    Διαφοροποίηση της μονομερούς σύμβασης όσο αφορά την σύμβαση του εποχιακού προσωπικού

Τέλος, λόγω της οικονομικής κρίσης και κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο τομέας, σύμφωνα με τον κ. Ιουλιανό οι συντεχνίες είχαν συμβάλει με επιπλέον ώρες, με παγοποίηση προσαυξήσεων, καθώς και με διαφοροποίηση του τρόπου πληρωμής των δημόσιων αργιών από το 2013 μέχρι το 2015.

Ελισαίος Μιχαήλ Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΣΕΚ

Ο κ. Ελισαίος Μιχαήλ, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων της ΣΕΚ σημείωσε ότι θεσμικά το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να κάνει παρέμβαση. “Εκείνο που τονίζουμε είναι ότι έχουμε σύμβαση που έληξε εδώ και 2 χρόνια και οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από πλευράς των εταιρειών για αποκοπή μισθών θα είναι αφορμή για να έχουμε μέτρα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από 20 ημέρες οι συντεχνίες είχαν επικοινωνία με τις εταιρείες οι οποίες και επέμεναν στις θέσεις τους, συμπληρώνοντας ότι από εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις για να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Αδάμος Ασπρής Εκπρόσωπος Τύπου Hermes Airports

Σύμφωνα με τον κ. Ασπρή Εκπρόσωπο Τύπου της Hermes Airports κατά την χθεσινή στάση εργασίας επηρεάστηκε αριθμός πτήσεων από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας “Γλαύκος Κληρίδης”. Παράλληλα, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

– See more at: http://capital.sigmalive.com/story/12673680#sthash.PTP748gj.dpuf