Δεκαπεντάμηνη ποινή φυλάκισης για Μαληκκίδη

Δεκαπεντάμηνη ποινή φυλάκισης για Μαληκκίδη

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών για το αδίκημα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και 12 μηνών για το αδίκημα της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ και πρώην Τεχνικό Σύμβουλο του ΧΥΤΑ Πάφου Ευτύχιο Μαληκκίδη, ο οποίος παραδέχτηκε ενοχή στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Συγκεκριμένα παραδέχτηκε ότι έλαβε από την εταιρεία Helector Cyprus, μέσω του Σάββα Βέργα, το ποσό των €165.000 για να βοηθήσει ως εκ της θέσεως του στην αποπληρωμή καθυστερημένων οφειλών του ΧΥΤΑ προς την εταιρεία. Από τις €165.000 ο ίδιος κράτησε τις €45.000 ενώ τα υπόλοιπα τα διαμοίρασε σε άλλα πρόσωπα.


Ανακοινώνοντας τη σημερινή απόφαση, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου έκανε λόγο για πολύ σοβαρά αδικήματα, υποδεικνύοντας ότι ο κατηγορούμενος ενεπλάκη στο φαύλο κύκλο της διαφθοράς καταχρώμενος την εμπιστοσύνη της Πολιτείας.

Σημείωσε ωστόσο ότι το Δικαστήριο αναγνωρίζει σειρά από μετριαστικούς παράγοντες, κυρίως την παραδοχή, την αποζημίωση και την πρόθεση για συνεργασία με τις Αρχές που δηλώνουν την έμπρακτη μεταμέλεια του κατηγορούμενου. Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναγνώρισε επίσης τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του κατηγορούμενου, την ισόβια διαγραφή του από το ΕΤΕΚ και την αρχή της συνολικότητας της ποινής.

Έκρινε ωστόσο πως παρόλο που οι επιβληθείσες ποινές συντρέχουν μεταξύ τους, δεν δικαιολογείται η επιβολή συντρέχουσας ποινής με την ποινή που ήδη εκτίει ο Ευτύχιος Μαληκκίδης ως αποτέλεσμα της καταδίκης του στην υπόθεση ΣΑΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ