Δελτίο επιδείνωσης των καιρικών συνθήκων

Δελτίο επιδείνωσης των καιρικών συνθήκων

Επιδείνωση αναμένεται στο καιρικό σκηνικό της Κύπρου κυρίως από τα μεσάνυχτά της Παρασκευής με βροχές-τοπικές καταιγίδες αλλά και χιόνια στο Τρόοδος. Αυτό το καιρικό σκηνικό φαίνεται να κρατάει μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής και μετά θα ακολουθήσει βελτίωση ώστε να πραγματοποιηθούν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις.

Αναμένονται βροχές σε όλο το νησί και θα είναι αρκετές οι ποσότητες που θα πέσουν και να κυμαίνονται περίπου από 30 έως 80μιλίμετρα χωρίς να αποκλείεται τοπικά στα ορεινά και κάτι περισσότερο. Αρκετά χιόνια αναμένονται και πάνω στο Τρόοδος από τα 1600 μέτρα και πάνω και αν συνδυαστεί σωστά ο υετός με την θερμοκρασία τότε ναι θα πέσει αρκετό χιόνι.


Αν πέσουν όντως αυτές οι ποσότητες βροχής δεν αποκλείονται και προβλήματα πλημμυρών στο νησί άρα για καλό και για κακό ας λάβουμε μέτρα προστασίας καθαρίζοντας φρεάτια ώστε να μπορεί να φεύγει το νερό.

Τα φαινόμενα θα είναι μέτριας έντασης αλλά κατά περιόδους και τοπικά θα παρατηρούνται ξεσπάσματα σε πιο έντονη βροχή πιθανόν σε καταιγίδα ίσως ισχυρή. Περισσότερες καταιγίδες αναμένονται στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Τις περισσότερες ώρες θα βρέχει με μικρά διαλείμματα.

Τα νεφικά με τις βροχές θα μπαίνουν στο νησί από τα νότια-νοτιοανατολικά μας για αυτό και μέχρι στιγμής περιοχές της επαρχίας Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου και εσωτερικού συμπεραλαμβανόμενου και των ορεινών περιοχών θα έχουν μάλλον και τις περισσότερες ποσότητες.

Δεν μπαίνουν από τα δυτικά για να είναι πιο ευννοημένη η επαρχία Πάφου αλλά και αυτή η επαρχία θα δεχτεί αρκετές βροχές.

Θερμοκρασία για Σάββατο γύρω στους 13-16 βαθμούς με ανέμους βορειοανατολικούς στα 2-4 μποφόρ με πιθανές ριπές στα ορεινά στα 5-6 μποφόρ.
Στα ορεινά 5-10 βαθμούς αλλά στο Τρόοδος θα είναι πιο χαμηλή.

Μέχρι να επιδεινωθεί ο καιρός για την διάρκεια της Παρασκευής θα έχουμε τοπικές διάσπαρτες βροχές στο νησί με την θερμοκρασία στους 19-20 βαθμούς.

Την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός θα είναι με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και αυξημένων νεφώσεων με την πιθανότητα λίγων τοπικών βροχών κυρίως προς βραδυνές ώρες.

Ο λόγος που θα έχουμε αυτό το καιρικό σκηνικό είναι διότι θα επηρεαστούμε από αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα συνοδεύεται και από 2 χαμηλά βαρομετρικά. Το ένα χαμηλό έρχεται από κεντρική Μεσόγειο που θα κινηθεί δυτικά της Ελλάδας και θα ακολουθήσει νοτιοανατολική πορεία προς Αίγυπτο το οποίο είναι ένα χαμηλό αρκετά ισχυρό και καλά υποστηριζόμενο ενώ το άλλο χαμηλό που κυρίως είναι επιφανειακό μας έρχετε από τα νοτιοανατολικά και αναμένεται να παρατηρηθεί μια σύγκλιση-συνάντηση αυτών των 2 χαμηλών με αποτέλεσμα να περιμένουμε βροχές και μάλιστα αρκετές.

Από τα 2 χαμηλά βαρομετρικά που αναμένονται στην περιοχή μας τις επόμενες ημέρες κατά την δική μου γνώμη το χαμηλό ερχόμενο από κεντρική Μεσόγειο θα είναι το κύριο χαμηλό. Επίσης λόγω και της θέσης των χαμηλών φαίνεται να υπάρχει η πιθανότητα Παρασκευή και Σάββατο να έχουμε και μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: Weather Forecast Cyprus