Δεν έχω εκπλαγεί με την στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Δεν έχω εκπλαγεί με την στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης,


να αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ σ’ ότι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, ανέφερε με δηλώσεις του στην Πάφο , ότι δεν έχει εκπλαγεί.

Η Τουρκία είπε, « για μισό αιώνα τώρα , δεν μας αναγνωρίζει, δεν θέλουμε την αναγνώριση της Τουρκίας, μας αναγνωρίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, και εγώ προσωπικά δεν έχω εκπλαγεί»

Εκείνο που πρέπει να κοιτάζουμε συνέχισε, είναι να ενημερώνουμε την Ευρώπη πρώτα, αλλά και τα ΗΕ, και όλο τον κόσμο , γιατί δυστυχώς ανέφερε , η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας , που είναι ψεύτικη πολιτική, τα καταφέρνουν να πείθουν τους άλλους περί της ορθότητας των .

Ο Μακαριότατος ανέφερε επίσης πως τελευταίως χάρηκε , γιατί , όπως σημείωσε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε τον Γενικό Γραμματέα , και ξεσκέπασε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, που είπε ψέματα στον ΓΓ.

Είναι σημείωσε « η πρώτη φορά που ενημερώνονται και οι ηγέτες της Ευρώπης και του είχα πει την άποψη την δική μου, ότι οφείλουμε να στείλουμε διπλωμάτες να περιέλθουν όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης να τους ενημερώσουν λεπτομερώς , για τις θέσεις μας », γιατί, όπως ανέφερε, « οι Τούρκοι δυστυχώς έχουν τον τρόπο να πείθουν και πρέπει να τους ξεσκεπάσουμε και να μην τους αφήνουμε ανενόχλητους».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πως αυτές διαδραματίζονται αυτό το διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε πως δεν έχει πολλές ελπίδες ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Εάν πατήσουμε πόδι ούτως ώστε η βάση των συνομιλιών να είναι σωστή, αφού αποφάσισαν οι ηγέτες μας την Ομοσπονδία , η βάσης πρέπει να είναι Ομοσπονδιακή και όχι Συνομοσπονδιακή, είπε χαρακτηριστικά.

Ο στόχος σημείωσε των Τούρκων είναι να αποκτήσουν κράτος Τουρκοκυπριακό εδώ, προσθέτοντας πως « για μας κράτος Τουρκοκυπριακό σημαίνει διχοτόμηση, » και νομίζω ανέφερε πως την « διχοτόμηση δεν την θέλει κανείς».

ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε επίσης « αποφασίσαμε μια λύση, εκείνη πρέπει να επιδιώκουμε, και προς εκείνη να κατευθύνουμε όλες τις ενέργειες μας».

Σε σχέση με το φυσικό αέριο ο Μακαριότατος ανέφερε πως είναι πρόωρο ακόμα. Έχουν είπε, ακουστεί αρκετές ιδέες, και σημείωσε πως υπάρχει η άποψη ότι « εάν βρεθεί πετρέλαιο, -και από τα λίγα που γνωρίζω υπάρχει πετρέλαιο-, συμφέρει καλύτερα να αξιοποιήσουν το πετρέλαιο και όχι το αέριο».

Είναι πρόωρο κατέληξε ακόμα , δηλώνοντας πως ακόμα δεν ξέρει κανείς.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/