Δεν αποκλείονται νέες συλλήψεις για την κακοποίηση της 9χρονης

Δεν αποκλείονται νέες συλλήψεις για την κακοποίηση της 9χρονης

Τρεις συντρόφους της μητέρας της κατονόμασε σε κατάθεση της η εννιάχρονη, η οποία υπήρξε θύμα, ενδεχομένως από τα πέντε της χρόνια, σεξουαλικής κακοποίησης από την ίδια της τη μητέρα. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί η 32χρονη μητέρα της ανήλικης και ο 34χρονος σύντροφος της ενώ, με την κατάθεση της μικρής δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και νέο κύμα συλλήψεων.

Από τις χειρότερες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού η περίπτωση της 9χρονης στην Πάφο, ανέφερε στην «Κ» η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, θέτοντας μάλιστα και ερωτήματα που αφορούν το κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού.


Η συγκεκριμένη υπόθεση που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Το νέο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης από την ίδια της την μητέρα της και το σύντροφο της στην Πάφο είναι μια πολύ άσχημη μορφή εγκλήματος, σημείωσε η κ. Κουρσουμπά, λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται μια τέτοιου είδους υπόθεση, στην οποία να εμπλέκεται και η μητέρα.

Στο φως περισσότερες υποθέσεις

Σύμφωνα με τον νόμο, σε τέτοιες υποθέσεις, το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει μέχρι και δια βίου φυλάκιση, ενώ όπως τόνισε η κ. Κουρσουμπά τα νούμερα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στην χώρα μας είναι άκρως ανησυχητικά, λέγοντας πως 1 στα 4 παιδιά είναι θύματα κακοποίησης. «Από τον καιρό που άλλαξε ο νόμος, θα έρχονται περισσότερες υποθέσεις στο φως και όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να συντονίζονται για να στηρίζεται το κάθε παιδί», ανέφερε.

Η στρατηγική υπάρχει, σημείωσε, τονίζοντας πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να κάνουν ότι είναι δυνατόν, ώστε τέτοιου είδους υποθέσεις να έρχονται στην επιφάνεια και να χειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Γραφείο Ευημερίας, Αστυνομία, Κέντρο ψυχικής Υγείας πρέπει να λειτουργούν μαζί και συντονισμένα να στηρίξουν το παιδί», σημείωσε.

Η Επίτροπος μάλιστα έθεσε και κάποια ερωτήματα που αφορούν το περιβάλλον της ανήλικης, λέγοντας πως η κοινωνική του συμπεριφορά δεν μπορεί να μην παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα. Επομένως και το σχολείο θα πρέπει να έχει την ευθύνη, είπε η κ. Κουρσουμπά, ώστε να εντοπίζει το πρόβλημα και να προχωρά σε καταγγελία, ώστε μετέπειτα να διερευνάται η υπόθεση.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει πρόσφατα πως θα αρχίσει να εκπαιδεύει τους καθηγητές και δασκάλους σε τέτοιου είδους υποθέσεις, ώστε με τους καλύτερους χειρισμούς να περιορίζονται τα περιστατικά.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως η 32χρονη και ο 34χρονος σύντροφος της, Ελληνοκύπριοι και οι δυο, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης της 9χρονης κόρης της 32χρονης, οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την οκταήμερη κράτησή τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δυο ύποπτοι φέρονται να κακοποιούσαν το παιδί τα τελευταία δυο χρόνια, ενώ διερευνάται και το ενδεχόμενο κακοποίησης του από το 2012 όταν αυτό ήταν μόλις 5 ετών, από προηγούμενους συντρόφους της μητέρας του.

Η μητέρα της 9χρονης και ο σύντροφός της αρνούνται ανάμιξη στις κατηγορίες, αναφέροντας πως η μικρή λέει ψέματα. Την υπόθεση ανέλαβαν άνδρες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, ενώ την ανήλικη αναμένεται να εξετάσει ιατροδικαστής και ήδη έχει τεθεί υπό την φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας .

Οι συλλήψεις των δύο προσώπων έγιναν προχθες το απόγευμα.

Πηγή: Η Καθημερινή/Αριάνα Χαριλάου