Δεν περιλαμβάνεται ο Α. Χρυσόμηλος στο κατηγορητήριο

Η υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων της εταιρείας Aristo Developers συνεχίστηκε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο, που συνεδριάζει στην Πάφο.

Στη σημερινή δικάσιμο, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους ανακοίνωσε την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου, απορρίπτοντας το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων να συμπεριληφθεί ο μάρτυρας Άκης Χρυσόμηλος, πρώην Δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Πάφου,  στον κατάλογο μαρτύρων κατηγορίας, προκειμένου να αντεξεταστεί.


Η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείτο από το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο, στην προηγούμενη δικάσιμο είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να μην συμπεριληφθεί στον κατάλογο μαρτύρων ο Άκης Χρυσόμηλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ενέκρινε την αίτηση της εταιρείας, με το αιτιολογικό ότι δεν τον θεωρεί πλέον αξιόπιστο μάρτυρα.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου χαρακτήρισε δικαιολογημένο το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής ότι η κατάθεσή του είχε αντιφάσεις και δέχτηκε την εισήγηση της Κατηγορούσας Αρχής, ότι δηλαδή όταν από τον εν λόγω μάρτυρα ζητήθηκαν κάποιες διευκρινήσεις, οι απαντήσεις που έδωσε δεν ήταν ικανοποιητικές.

Το Δικαστήριο, είπε η κ. Σωκράτους, έχει υποχρέωση να καλέσει ένα μάρτυρα, αλλά όχι να καλέσει ένα μάρτυρα του οποίου η μαρτυρία είναι ασυμβίβαστη, προσθέτοντας πως “φρονούμε ότι κριτής της αξιοπιστίας είναι η Κατηγορούσα Αρχή”.

Η κ. Σωκράτους πρόσθεσε επίσης ότι μπορεί κάλλιστα να κληθεί ο εν λόγω μάρτυρας από την υπεράσπιση αν επιθυμούν οι συνήγοροι υπεράσπισης να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Το Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του ανέφερε ότι η Κατηγορούσα Αρχή εξάσκησε τη διακριτική ευχέρειά της να μην προσφέρει τον εν λόγω μάρτυρα με δικαιολογημένο τρόπο.

Η σημερινή δικάσιμος συνεχίστηκε με τον επόμενο μάρτυρα κατηγορίας, τον Χαράλαμπο Καραολίδη, ο οποίος εργάζεται ως Εκτελεστικός μηχανικός στο Δήμο Πάφου και τώρα αναπληροί την Ανδρούλλα Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Δημοτικό μηχανικό του Δ. Πάφου που απουσιάζει για λόγους ασθενείας.

Την αντεξέταση του Χ. Καραολίδη είχε ζητήσει στην προηγούμενη δικάσιμο ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως Δημοτικού Μηχανικού Σάββα Σάββα, Δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου προκειμένου – όπως ανέφερε- να εξηγήσει ενώπιον του Δικαστηρίου για το πώς λειτουργούσε ο Δήμος Πάφου σε αυτές τις περιπτώσεις είτε ορθώς, είτε λάθος.

Ο μάρτυρας ήταν ο υπεύθυνος λειτουργός του Δήμου που μελέτησε τον φάκελο του διαχωρισμού των οικοπέδων.

Στην αντεξέτασή του, ο συνήγορος υπεράσπισης Ηλίας Στεφάνου υπέβαλε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των κτηματολογικών σχεδίων στον κ. Καραολίδη.

Συγκεκριμένα αντεξεταζόμενος από το συνήγορο υπεράσπισης του πρώην Δημοτικού μηχανικού Σ. Σάββα, Δικηγόρο Ηλία Στεφάνου, ο εν λόγω μάρτυρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα επίδικα σχέδια τα οποία πέρασαν από την εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Πάφου και τα οποία έτυχαν έγκρισης, υπεγράφησαν από τον ίδιο εφόσον πληρούσαν τους όρους των διαφορών κυβερνητικών Τμημάτων και έγινε αποδεκτό από την εν λόγω Επιτροπή.

Επίσης ερωτηθείς σχετικά, ο μάρτυρας απάντησε ότι το εν λόγω έργο της εταιρείας Aristo επέφερε στα ταμεία του Δήμου μεγάλα οικονομικά έσοδα.

Περαιτέρω, ο μάρτυρας σε σχέση με τον αριθμό των οικοπέδων, από 178 σε 177, ανέφερε ότι η διαφορά συν πλην ένα οικόπεδο θεωρείται μικροτροποίηση για το Δήμο Πάφου, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις και οι υποδείξεις των κυβερνητικών τμημάτων.

Τέλος, ανέφερε ότι οι σχέσεις του 5ου κατηγορούμενου, πρώην Δημοτικού Μηχανικού Σάββα Σάββα, και της νυν Δημοτικού Μηχανικού Α. Ευθυμίου, δεν ήταν ομαλές και είχαν συνεχώς μεταξύ τους προστριβές, με κύριο άξονα των διαφορών τους την επιθυμία της νυν Δημοτικού Μηχανικού να έχει υπό τον αποκλειστικό έλεγχό της δικό της ανεξάρτητο πολεοδομικό τμήμα.

Ο κ. Κέκκος δήλωσε ότι αυτή είναι υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής και το Δικαστήριο έδωσε το λόγο στους συνηγόρους υπεράσπισης για να τοποθετηθούν σχετικά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, ποινικολόγος Γιώργος Παπαϊωάννου, δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να υποβληθεί εκ μέρους των πελατών του εισήγηση για μη απόδειξη της υπόθεσης εκ πρώτης όψεως, ωστόσο ζήτησε μια άλλη ημερομηνία για να υποβάλει το εν λόγω αίτημα, που να του επιτρέπει να μελετήσει το μεγάλο μαρτυρικό υλικό και τα πρακτικά των δικασίμων.

Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή Χρ. Σολωμονίδη, Δικηγόρος Μιχάλης Πικής, επίσης δήλωσε ότι θα υποβάλει την ίδια εισήγηση εκ μέρους του πελάτη του.

Τέλος ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως Δημοτικού μηχανικού Σ. Σάββα, Δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, ανέφερε ότι και αυτός έχει πρόθεση να υποβάλει την ίδια εισήγηση.

Ο κ. Κέκκος ανέφερε ότι δεν έχει ένσταση να δοθεί λίγος χρόνος στους συναδέλφους του να μελετήσουν τα πρακτικά της υπόθεσης.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε από την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου για τις 20 Απριλίου του 2015 στις 09:30 το πρωί, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να οριστεί η υπόθεση σε μακρινή ημερομηνία προκειμένου να έχουν χρόνο να μελετήσουν τα πρακτικά.

Η κ. Σωκράτους διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι Θεόδωρος και Ρούλα Αριστοδήμου, Χρήστος Σολωμονίδης και Σάββας Σάββα παραμείνουν ελεύθεροι με τους ίδιους όρους εγγύησης.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)