Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας για θέματα επικαιρότητας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, στο πλαίσιο των επισκέψεων του σε στρατόπεδα και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς,


με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην προμήθεια κοτόπουλων στην Εθνική Φουρά, η συσκευασία των οποίων έφερε σύμβολα μουσουλμανικά, ο Υπουργός είπε:

«Πρώτα να πω ότι δεν δέχομαι καμία έκπτωση όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή της διατροφής των στρατιωτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και αμείλικτοι θα είμαστε σε όσους παραβιάζουν συμφωνίες ή κανονισμούς. Η συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για παραλαβή, από συγκεκριμένη εταιρεία, για πρώτη φορά – και αυτό έγινε τη Παρασκευή- κοτόπουλων, τα οποία προέρχονται μεν από την Ολλανδία, όμως, παραβίαζαν κάποιες σημαντικές προδιαγραφές, βάσει της συμφωνίας.

Πέραν από το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλημα με το βάρος αυτών των κοτόπουλων, υπήρχε και πρόβλημα όσον αφορά τη σφραγίδα του πτηνοσφαγείου, από όπου φαίνεται από πού προέρχονται αυτά τα κοτόπουλα. Όπως επίσης υπήρχε πρόβλημα και με τη σήμανση πάνω στα χάρτινα κιβώτια. Και νομίζω ότι πολύ σωστά η ΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας έχουν αποσύρει όλα αυτά τα κοτόπουλα. Δεν έχει καταναλωθεί κανένα κοτόπουλο στην ΕΦ. Έχουν αποσυρθεί όλα. Έχει σταματήσει η διαδικασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία και αυτή τη στιγμή προμηθευόμαστε κοτόπουλα από άλλη εταιρεία, στη βάση της συμφωνίας που υπάρχει με το Γενικό Λογιστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, αν η ΕΦ, θα πρέπει να εμπιστεύεται κυπριακά προϊόντα δεδομένου ότι αυτά τα κοτόπουλα ήταν εισαγόμενα, ο Υπουργός απάντησε: «Ασφαλέστατα. Και αυτή είναι νομίζω απόφαση της Κυβέρνησης, ότι, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στη κατανάλωση κυπριακών προϊόντων.

Εμείς έχουμε κάνει πολλές συσκέψεις στο Υπουργείο Άμυνας, και με άλλους αρμόδιους φορείς και με το Γενικό Λογιστήριο που έχει το γενικό πρόσταγμα για αυτή τη διαδικασία, ώστε να μπορέσουμε, μέσα στις διαδικασίες που υπάρχουν στην ΕΕ, να καταφέρουμε, όσο μπορούμε, να χρησιμοποιούμε κυπριακά προϊόντα. Και νομίζω ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, το όφελος είναι διπλό: για τους Κύπριους παραγωγούς μας που περνούν δύσκολα, αλλά και για την οικονομία του τόπου. Και αυτό νομίζω είναι μία προσπάθεια που φαίνεται ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα αγοράσει δύο πυραυλάκατους, εν μέσω οικονομικής κρίσης, για προστασία της ΑΟΖ, και ερωτηθείς πού βρίσκεται αυτό το θέμα ο Υπουργός είπε:

«Νομίζω ότι η απόφαση της Κυβέρνησης γι αυτό το θέμα είναι γνωστή. Και το όλο θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου» .

Κληθείς να δώσει διευκρίνιση εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να αγοράσει αυτές τις πυραυλάκατους, ο Υπουργός είπε: «Το έχω πει. Είναι απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή τη σύμβαση. Τις λεπτομέρειες θα τις δούμε αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο».