Τεχνητός ύφαλος δημιουργείται στην περιοχή Μουλιών,

Τεχνητός ύφαλος δημιουργείται στην περιοχή Μουλιών,


με στόχο την ενίσχυση του καταδυτικού  τουρισμού, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, με τη συμμετοχή τεσσάρων Δημάρχων της Επαρχίας Πάφου.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε μετά το πέρας της σύσκεψης πως σε ό,τι αφορά το θέμα του τεχνητού υφάλου είχε παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα με τη θαλάσσια έρευνα. «Έχουν γίνει νέες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου μας έχει υποδειχθεί και όπως  φαίνεται  σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και εξαγγέλλουμε τη δημιουργία αυτού του υφάλου,” είπε, προσθέτοντας ότι τα έργα θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, με στόχο πριν το καλοκαίρι του 2015, το έργο να παραδοθεί στους Δήμους και να ξεκινήσει η τόσο σημαντική δραστηριότητα.

Αυτό το έργο, συνέχισε, “εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής μας για τη γαλάζια ανάπτυξη, θέλουμε να αξιοποιήσουμε το θαλάσσιο μας πλούτο, ούτως ώστε να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν να επιμηκύνουμε  την τουριστική περίοδο και να στηρίξουμε τα εισοδήματα στις τοπικές κοινωνίες”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, τη σύσκεψη απασχόλησε και το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017. «Θεωρούμε το Πάφος 2017 ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθήσουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές αυτής της περιοχής και να προσελκύσουμε όσο το δυνατό περισσότερους τουρίστες σε αυτή την περιοχή,” πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε και το θέμα των σιλό και της αναγκαιότητας μετακίνησης τους από τη συνοικία του Αναβαργού. Ο κ. Κουγιάλης είπε πως υπάρχει διάθεση από πλευράς δικής του να εξευρεθεί μια λύση.

«Σίγουρα η λύση πρέπει να ικανοποιεί όλους, και τους αγρότες μας που χρειάζονται τα σιλό για να κάνουν τη δουλειά τους αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δούμε το πρόβλημα που δημιουργείται σε εκείνη την περιοχή που είναι και περιβαλλοντικό,” ανέφερε.

O  Υπουργός Γεωργίας ανανέωσε το ραντεβού του με τους εμπλεκόμενους φορείς της Πάφου σε ένα μήνα για συζήτηση του θέματος, στο πλαίσιο της οποίας – όπως είπε- θα παραστεί και η Επιτροπή Σιτηρών.

Ο κ Κουγιάλης χαρακτήρισε εποικοδομητικό το τριήμερο της επίσκεψής του στην Επαρχία Πάφου, κατά το οποίο συναντήθηκε με 13 κοινότητες και τους τέσσερις Δήμους.

«Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι το όραμα και η πολιτική του Υπουργείου μας είναι να γίνει ένα αναπτυξιακό υπουργείο. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τους Δήμους και τις Κοινότητες ούτως ώστε να προετοιμάζουν, να ωριμάζουν και να εντάξουν αυτά τα πολύ σημαντικά έργα για να τύχουν συγχρηματοτόδοτησης και να δημιουργήσουν την απαιτούμενη ανάπτυξη που θέλουν στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την ικανοποίηση του που υπηρετεί το Υπουργείο Γεωργίας, σημειώνοντας ωστόσο πως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμήσει να τον μετακινήσει, θα συνεχίσει από κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο με τον ίδιο ζήλο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξαγγελία του κ. Κουγιάλη, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί και θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι του 2015.

Πολύ σύντομα, είπε, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση του πλοίου αλλά και για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου.

Ο κ. Βέργας ανέφερε επίσης πως έχει υποβάλει στον Υπουργό τα “έργα του Πάφος 2017 αλλά και τα έργα που ο Δήμος Πάφου έχει ως προτεραιότητα να τα εντάξει στα διαρθρωτικά ταμεία του 2014- 2020 όπως επίσης και το αίτημα της πόλης, όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη με συγκεκριμένα έργα αλλά και την απομάκρυνση των σιλό από την περιοχή του Αναβαργού”.