Διαμαρτυρία κατοίκων για διάσωση Αγροκτήματος Γεροκηπιάς

Διαμαρτυρία κατοίκων για διάσωση Αγροκτήματος Γεροκηπιάς

Κάτοικοι της Γεροσκήπου,  συγκεντρώθηκαν σήμερα  στο ιστορικό Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς στα πλαίσια εκδήλωσης διαμαρτυρίας όπου κάλεσαν το κράτος να παρέμβει για τη διάσωση και αξιοποίησή του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Δήμου Γεροσκήπου και της  Ομάδας Πρωτοβουλίας για  διάσωση και αξιοποίηση  του αγροκτήματος. Περιλάμβανε πορεία η οποία ξεκίνησε από  το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.


Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο Δήμος Γεροσκήπου ενώνει σήμερα τις δυνάμεις του με την Ομάδα Πρωτοβουλίας για   διάσωση και αξιοποίηση  του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς.

Όπως εξήγησε το  τεμάχιο, στο οποίο βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς, αποτελεί ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει εκμισθωθεί στον Δήμο Γεροσκήπου για αξιοποίηση το 2001, μετά από αίτημα της τοπικής αρχής.

Το 2004 τα κτίρια του συμπλέγματος κηρύχθηκαν διατηρητέες οικοδομές με διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από αίτημα του Δήμου Γεροσκήπου.

Ο Δήμος Γεροσκήπου προκήρυξε το 2011 αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του αγροκτήματος και τη μετατροπή του σ’ ένα δυναμικό, σύγχρονο, βιώσιμο και πολυ-λειτουργικό πολιτιστικό χώρο τοπικής και υπερτοπικής σημασίας. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013 και ο Δήμος Γεροσκήπου κάλυψε το μεγαλύτερο κόστος του, παρόλο που το έργο καθορίστηκε ως πολεοδομικό (το κράτος δε συμπεριέλαβε σχετική δαπάνη στους κρατικούς προϋπολογισμούς). 

Για τις ανάγκες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο Δήμος κατέβαλε το ποσό των €213.973,00 (το δε κράτος €97.600,00). 

Από τότε ο Δήμος Γεροσκήπου συνέχισε,  προσπαθεί να εξεύρει τους πόρους που απαιτούνται για να ανοίξει ο δρόμος  της αξιοποίησης του Αγροκτήματος, με πρώτο βήμα την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων. 

Δυστυχώς, παρά τα διαβήματα του Δήμου, το έργο δεΝ συμπεριλήφθηκε στους κρατικούς προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, ενώ η δυνατότητα διεκδίκησης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. 2014-2020 εξανεμίστηκε, καθώς δικαιούχοι είναι μόνον οι μεγάλοι αστικοί δήμοι της Κύπρου, όπως είπε.

Μπροστά σημείωσε, σε αυτό το σκηνικό και με στόχο τη διάσωση των κτηρίων, ο Δήμος έχει συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς του ποσό €20.000,00, έχει καταγράψει με λεπτομέρεια τις σωστικές εργασίες που είναι απαραίτητες,  ενώ έχει απευθυνθεί σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας την ενεργό εμπλοκή τους.

Ανάμεσα στ’ άλλα, ο Δήμος έχει απευθυνθεί στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (Τομέα Διατήρησης), ζητώντας τη συνεργασία του για τη λήψη μέτρων αντιστήριξης των κτιρίων του Αγροκτήματος.

Ο κ. Παυλίδης διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Γεροσκήπου  κάνει ότι περνά από το χέρι του, έτσι ώστε, σε μια πρώτη φάση, να διασώσει τα κτήρια από την οριστική κατάρρευση. 

Ερωτηθείς σχετικά με την αξιοποίηση του ιστορικού Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς ,ο κ.Παυλίδης ανέφερε πως ο συγκεκριμένος χώρος με την αξιοποίηση του θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύπλευρο χώρο, με καφετέριες, γεωργικό μουσείο , δωμάτια για αξιοποίηση και διαμονή ξένων επισκεπτών.

Πρόσθεσε τέλος πως έχει γίνει τεχνοικονομική μελέτη και  το κόστος του έργου θα υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. 

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης εκ μέρους της Ομάδας πρωτοβουλίας για την διάσωση και αξιοποίηση του Αγροκτήματος, είπε πως αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του τόπου γιατί, όπως εξήγησε, ξεκινάει από τους ιερούς κήπους και αργότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί το 1464 ο βασιλιάς Ιάκωβος ο Β’ το χάρισε σαν  ένα από τα βασιλικά αγροκτήματα  που δώρησε στους αξιωματούχους. 

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι μετά το 18ο αιώνα, το Αγρόκτημα της Ιεροκηπιάς από τους Ζυμπουλάκηδες που ήταν ένας από τους πρόξενους της Αγγλίας μεταβιβάζεται και πωλείται στους Κακογιαννέους και αυτοί ακολούθως το πώλησαν στον Μητροπολίτη Νεόφυτο το 1880 που αποτελεί την κατοικία του λόγω και της αποχώρησης του από την Μητρόπολη Πάφου.  

Στην συνέχεια ανέφερε, πουλιέται στην οικογένεια των Γερμανών Κάρλ και Έμιλη Γιουτμάιαρ το 1930. 

Εξάλλου σε δηλώσεις της η Ερμίνα Μάη κάτοικος Γεροσκήπου ανέφερε πως ως δημότης της Γεροσκήπου παρέστη στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για να διεκδικήσει την αναστήλωση ,την αναπαλαίωση και την σωστή διαχείριση αυτού του όμορφου χώρου .

Πρόσθεσε ότι σε συνθήκες δύσκολες για πολλούς ντόπιους είχε παράσχει εργασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Πολίτης