Δικαστικά μέτρα κατά του Άνασσα για πρόκληση περιβαλλοντικής καταστροφής

Δικαστικά μέτρα κατά του Άνασσα για πρόκληση περιβαλλοντικής καταστροφής

Δικαστικά μέτρα λαμβάνει το κράτος εναντίον του παραλιακού ξενοδοχείου Άνασσα στον Κόλπο της Χρυσοχούς που φέρεται να παραβίασε τους όρους της άδειας που του είχαν παραχωρηθεί για την οργάνωση γαμήλιας δεξίωσης στην ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα που θα στηνόταν στην παραλία προοριζόταν για συναυλία των διάσημων τραγουδιστών Κριστίνα Αγκιλέρα και Τζάστιν Μπίμπερ, οι οποίοι ήταν και προσκεκλημένοι στο γάμο.


Η επαρχιακή διοίκηση μετά από αίτημα του ξενοδοχείου που διαβιβάστηκε μέσω της οικίας τοπικής αρχής, του Νέου Χωρίου, έδωσε την συγκατάθεση της για την χρήση της παραλίας, θέτοντας ωστόσο, σύμφωνα με την έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου δυο ξεκάθαρους όρους να μην αλλοιωθεί η παραλία και να μην δημιουργηθεί οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή επί της παραλίας.

Μετά την διαπίστωση ότι υπήρξε παραβίαση των όρων της άδειας, αφού στην παραλία για σκοπούς επιχωμάτωσης χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και βαρέου τύπου μηχανήματα, αυτή έχει ανακληθεί αν και όπως φαίνεται το έργο της δημιουργίας της εξέδρας επί της παραλίας έχει σχεδόν συμπληρωθεί.

Ο υπουργός εσωτερικών σε γραπτή δήλωση του τονίζει ότι στη συγκεκριμένη παραλία ήδη υπάρχουν κρεβατάκια και ομπρέλες του ξενοδοχείου και κατά καιρούς, δίδονται με φειδώ, προσωρινές άδειες διοργάνωσης εκδηλώσεων σε διάφορες παραλίες, με παρόμοιους όρους ενώ σημειώνει ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα στο χώρο, και ερωτηθείς κατά πόσο τον ανησυχούν τέτοιου είδους φαινόμενα, ανέφερε πως τέτοιες καταστάσεις τον ανησυχούν τα μάλα γιατί οι κρατικές αρχές λειτουργούν με τρόπο πολύ «φθηνό τρόπο».

Σ’ αρκετές περιπτώσεις συνέχισε, βάζουν στην άκρη την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία του δημόσιου πλούτου «για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε μεγαλόσχημο».

Δυστυχώς, συνέχισε, «εντυπωσιάζονται οι αρχές από τα μεγάλα σχήματα» και τις κάλεσε να είναι πολύ πιο αυστηρές στην εφαρμογή του Νόμου.

Ο επαρχιακός γραμματέας των Οικολόγων Ανδρέας Ευλαβής που μετέβη σήμερα στην περιοχή έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή ενώ κατήγγειλε ότι προπηλακίστηκε από παράγοντες της περιοχής για τις θέσεις που εκφράζει κατά καιρούς το κόμμα του για τα ζητήματα της ανάπτυξης στο διαμέρισμα Χρυσοχούς.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου άφησε αιχμές ότι δόθηκε στο επεισόδιο μεγαλύτερη έκταση απ’ όση θα έπρεπε , αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπήρξε παραβίαση των όρων της άδειας που είχε δοθεί, θέση με την οποία συμφώνησε και ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς. Ο κ. Παπαχριστοφη κάλεσε τους Οικολόγους να σταματήσουν να προκαλούν την τοπική κοινωνία, κατά την έκφραση του.

Στο μεταξύ η Διεύθυνση του ξενοδοχείου αναφέρει ότι το ξενοδοχείο Άνασσα λειτουργεί εδώ και δύο δεκαετίες, επιδεικνύοντας απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και ειδική ευαισθησία στις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Διευθυντής του ξενοδοχείου Sebastian Wurst, σημειώνοντας ότι έχει τερματίσει τις όποιες εργασίες, έχει ενημερώσει σχετικά τους ενδιαφερόμενους και θα σεβαστούν πλήρως τις όποιες αποφάσεις και υποδείξεις των Αρχών.

«Η ξενοδοχειακή εβδομάδα με την ίδια έγνοια – και φροντίδα και έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των Τοπικών Αρχών – λειτούργησε και τις τελευταίες μέρες,» προσθέτει.

Γι’ αυτό, σημειώνει η Διεύθυνση του ξενοδοχείου στην ανακοίνωσή της, “είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε ότι ουδεμία ζημιά ή επιβάρυνση του περιβάλλοντος έχει υπάρξει από τις ενέργειες μας”.

Διαπιστώνοντας όμως ότι υπάρχει σύγχυση όσον αφορά τον φορέα που έχει την αρμοδιότητα να παραχωρεί τις σχετικές άδειες, έχουμε τερματίσει τις όποιες εργασίες, έχουμε ενημερώσει σχετικά τους ενδιαφερόμενους και θα σεβαστούμε πλήρως τις όποιες αποφάσεις και υποδείξεις των Αρχών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΡΙΚ, ΚΥΠΕ