Δρόμος Πάφου-Πόλις: Κάτι αχνοφαίνεται στον ορίζοντα…

Δρόμος Πάφου-Πόλις: Κάτι αχνοφαίνεται στον ορίζοντα…

Προς σύγκλιση θέσεων όσον αφορά στην κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλεως οδηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», Υπουργείο Μεταφορών και Γενικός Ελεγκτής. Όπως είναι γνωστό, ο Γενικός Ελεγκτής είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την προτεινόμενη λύση ζητώντας, εν πολλοίς, ακύρωσή της και υλοποίηση του έργου κατά τρόπο ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων με παράλληλη ενίσχυση της ασφάλειας των χρηστών του δρόμου.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Φ», τεχνοκράτες του Τμήματος Δημοσίων Έργων ανέλαβαν να μελετήσουν περαιτέρω το θέμα της ασφάλειας και της εξοικονόμησης χρημάτων και φαίνεται οι θέσεις των δύο πλευρών να μην απέχουν πολύ.


Η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, ανέφερε στον «Φ» πως το έργο πρέπει να υλοποιηθεί, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Γενικός Ελεγκτής. Μας απασχολεί όλους η ασφάλεια και η κατασκευή του έργου καθώς και η υλοποίησή του με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος, πρόσθεσε η υπουργός Μεταφορών. Παρατήρησε δε, πως οι όποιες παρατηρήσεις έχουν υποβληθεί εξετάστηκαν και μπορούν να εξεταστούν περαιτέρω.

Ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε στον «Φ» πως δεν τάχθηκε κατά της κατασκευής του έργου, αλλά διαφώνησε με τη λύση που προτάθηκε κυρίως για λόγους οικονομίας και ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η υπουργός Συγκοινωνιών να αναλάβει πρωτοβουλία με σκοπό να συναντηθεί με τον Γενικό Ελεγκτή, ίσως και στην παρουσία υπηρεσιακών για να εξεταστούν διάφορες πτυχές του όλου ζητήματος.

Σημειώνεται, πως η διευθύντρια Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλλούππα, με απαντητική επιστολή της στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ημερομηνίας 22 Μαρτίου 2018, αναφέρει ότι: «Επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι οι συστάσεις σας για επιλογή δρόμου κατηγορίας Α για το πιο πάνω έργο (νέος αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς) λαμβάνονται υπόψιν και αφού γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για διερεύνηση του θέματος συνυπολογίζοντας και τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα σας ενημερώσω σχετικά».

Για την κατασκευή των δύο λωρίδων της Α’ φάσης του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς περιελήφθη ήδη κονδύλι €5 εκατ. και οι προσφορές προγραμματίζεται να προκηρυχθούν περί το τέλος του 2018.

Η Α’ φάση προνοεί την κατασκευή δύο λωρίδων κυκλοφορίας από Αγία Μαρινούδα μέχρι Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ. Το συγκεκριμένο τμήμα περιλαμβάνει έναν ανισόπεδο κόμβο στη συμβολή με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα, 2 διατρητικές σήραγγες 730μ. και 290μ. αντίστοιχα, 5 κοιλαδογέφυρες, 2 υπέργειες διαβάσεις και 9 υπόγειες διαβάσεις.

Το κόστος υπολογίζεται προκαταρκτικά σε €60 εκατ. συν ΦΠΑ και το έργο θα προωθηθεί με τη μέθοδο Μελέτη/Κατασκευή. Η διάρκεια του συμβολαίου θα είναι γύρω στα τρία χρόνια.

Το τμήμα αυτό θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί και θα λειτουργεί αυτόνομα. Για την ολοκλήρωση του έργου όπως σχεδιάστηκε, υπολείπεται τμήμα άλλων 15χλμ. από το Στρουμπί μέχρι την είσοδο της Πόλης. Η ετοιμασία των όρων του συμβολαίου θα ανατεθεί σε ιδιώτες συμβούλους.

Πηγή: Φιλελεύθερος