Δύο Κύπριες στην Μπιενάλε Φλωρεντίας 2013

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η  9η Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας.


 

Η Μπιενάλε Φλωρεντίας έκανε την έναρξή της στις 30 Νοεμβρίου και ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 8 Δεκεμβρίου2013, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου.

Εκατοντάδες φιλότεχνοι, κριτές και ζωγράφοι επισκέφτηκαν την έκθεση η οποία έλαβε χώρα στο ιστορικό Fortezza Da Basso της Φλωρεντίας στην Ιταλία.

Ανάμεσα στους 300 καλλιτέχνες από 100 διαφορετικές χώρες  που έλαβαν μέρος ήταν και δύο Κύπριες Καλλιτέχνες οι οποίες εκπροσώπησαν την Κύπρο επάξια.

Πρόκειται για την Σώζη Κωνσταντινίδου   από την Πάφο και την Στέλλα Χριστοφή  από την Λάρνακα.

 Η Σώζη Κωνσταντινίδου και η Στέλλα Χριστοφή ήταν  επίσης ανάμεσα στις 4 κοπέλες που επιλέχθησαν από την κριτική επιτροπή  της Μολδαβίας για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στην Διεθνή Μπιενάλε Ζωγραφικής στην Μολδαβία πριν από 6 περίπου μήνες .

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου η Σώζη Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στην πόλη της Πάφου το 1990. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Bedfordshire του Λούτον της Αγγλίας με πλήρη Υποτροφία (2008-2011) . Παράλληλα, παρακολούθησε courses στηνΚριτικήΤέχνης, και Collecting Contemporary Art (2011)  στο Central Saint Martins College of Art & Design τουΛονδίνου.

Με την επιστροφή της στην Κύπρο το 2011 παρακολούθησε σεμινάριο στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου με θέμα: «Το παιδικό σχέδιο οικογένειας ως μέσο επικοινωνίας με το παιδί».

Από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα αρθρογραφεί στην τοπική εφημερίδα «Αδέσμευτος» της Πάφου ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευτεί και στο περιοδικό Prestige της Πάφου.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Αγγλία, Κύπρο και Ελλάδα,  ενώ συμμετείχε στην Διεθνή Μπιενάλε Ζωγραφικής της Μολδαβίας 2012, καθώς και στην Ρουμανία όπου επεκτάθηκε η Μπιενάλε, με 80 καλλιτέχνες  που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή.

Συμμετείχε επίσης στην Διεθνή Μπιενάλε Φλωρεντίας 2013.


Η Στέλλα Χριστοφή όπως αναφέρεται , γεννήθηκε στη Λάρνακα, Κύπρου το 1988.
Εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα , όπου με υποτροφία του ΙΚΥ Κύπρου και για τα πέντε έτη σπουδών της σπούδασε ζωγραφική υπό τη διεύθυνση του Α. Χριστάκη και Ι. Κονταράτο (2006-2011).

Το 2009 παρακολούθησε το πρόγραμμα  ERASMUS  στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris 8 de Saint Denis, με υποτροφία του ΙΚΥ Ελλάδας. Παρακολούθησε  μαθήματα του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών ζωγραφικής υπό τη διεύθυνση του Francois Jeune, φωτογραφίας, υπό τη διεύθυνση της Natalie van Doxell και video art , υπό τη διεύθυνση της Μarion-LavalJeantet.

Το 2009 επιλέγηκε ανάμεσα σε 10 φοιτητές του Πανεπιστημιου Paris 8 de Saint Denis και συμμετείχε στο workshop «Τέχνη και Περιβάλλον» στο Καμερούν, με τη συνεργασία καλλιτεχνών του Καμερούν. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα , Κύπρο, Ιταλία καθώς και στην Διεθνή Μπιενάλε Ζωγραφικής Μολδαβίας.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/