Είναι ώρα για μια νέα αρχή, ένα καινούριο ξεκίνημα

Είναι ώρα για μια νέα αρχή, ένα καινούριο ξεκίνημα

Η Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μπορεί χρονικά να ανήκει στο παρελθόν, μπορεί να διέγραψε την ιστορική της πορεία, αλλά ο απόηχος και η επενέργειά της θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο οι Αρχές και οι πολιτισμικοί Οργανισμοί να επαναπαυθούν.

Με το πέρας του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο η Πάφος κατείχε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι μεστή από θετικά σχόλια, ευνοϊκές εντυπώσεις και αισιόδοξες προβλέψεις για το μελλοντικό πολιτισμικό βαρόμετρο της πόλης της Πάφου.


Το βέβαιο, κατά γενική ομολογία, είναι ότι η καλοπροαίρετη αποτίμηση του συνόλου των εκδηλώσεων, των έργων υποδομής και της εν γένει παρουσίας του πολιτισμού στην πόλη του Κινύρα ήταν επιτυχής, απρόβλεπτα επαρκής και εντυπωσιακά παραγωγική, πρωτοποριακή και εμπειρική για τα μέχρι το 2016 δεδομένα όχι μόνο της Πάφου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Για να επιτευχθούν οι προσδοκώμενοι στόχοι χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλος μόχθος, τεράστια προσπάθεια και ένας σωστός προγραμματισμός γιατί οι συνθήκες δεν ήσαν ευνοϊκές τόσο από πλευράς οικονομικής και οικοδομικής υποδομής. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που θα έπρεπε να κερδηθεί με μια υπεράνθρωπη καταβολή δυνάμεων.

Το Συμβούλιο του Οργανισμού, το προσωπικό και οι εθελοντές από νωρίς αντιλήφθηκαν τις δυσκολίες, ανασκουμπώθηκαν και ρίχθηκαν σε βαθιά νερά.

Το στοίχημα κερδήθηκε και σήμερα όλοι μιλούν για ένα μικρό θαύμα, πάντα με τα δεδομένα που υπήρχαν.

Σίγουρα η κατανόηση της πολιτείας, η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι χορηγοί και τα Μέσα Μαζικής Πληροφόρησης έπαιξαν σημαντικό ρόλο και με σωστό συντονισμό καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας ένα σπουδαίο για την Πάφο και την Κύπρο ολόκληρο επίτευγμα.

Το 2017 η καρδιά της Ευρώπης κτυπούσε στην Πάφο. Μέσα από τους κραδασμούς ενός πολυδύναμου, πολυδιάστατου και πολύμορφου πολιτιστικού γίγνεσθαι η πόλη της Πάφου διακρίθηκε και έδωσε ένα μεγάλο μάθημα πολιτισμικής συμπεριφοράς διαψεύδοντας κάποιους δύσπιστους που βιάστηκαν να βγάλουν αρνητικά συμπεράσματα ή έδειξαν αδιαφορία γιατί δεν πίστεψαν ότι ο θεσμός αυτός θα λειτουργήσει σε ένα μικρό χώρο, όπως η Πάφος, χωρίς υποδομή και οικονομική ευρωστία. Επαναλαμβάνω ότι διαψεύστηκαν οικτρά.

Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, υπήρξε το μέγιστο πολιτιστικό γεγονός της Κύπρου στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, άνοιξε δρόμους και λεωφόρους για μια πολιτιστική εξωστρέφεια και για μια προοπτική για πνευματική και καλλιτεχνική ευεξία, ανέλιξη και ανάπτυξη. Γεφύρωσε πολιτισμούς, εξακτίνωσε ιδέες και μηνύματα παγκόσμιας συνύπαρξης και μεστότητα ψυχής.

Ο λαός μας συνειδητοποίησε τις δυνατότητές του, το χρέος του και τις ικανότητές του για δημιουργία και για καθιέρωση της ιστορικής μας ταυτότητας ως σφραγίδα ανεξίτηλη που επιβεβαιώνει την καταγωγή μας, τις ρίζες μας, τη φύτρα μας, που προβάλλει μέσα από μια πλούσια παράδοση και ενός αξεπέραστου πολιτισμού.

Αυτός ήταν ο στόχος μας, αυτό το σκοπό τάξαμε πρώτα στον εαυτό μας και ύστερα στους συμπατριώτες μας. Προσπαθήσαμε να είναι το όλον περιεχόμενο των εκδηλώσεων ανθρωποκεντρικό με κύρια συστατικά το ήθος, το μέτρο και την αρμονία. Με περίσκεψη και υπευθυνότητα ανάμεσα σε φωταψίες και χρώματα, μουσικές και πολυφωνίες, δώσαμε βαρύτητα στην ποιότητα, στην ουσία και στο στοχασμό.

Πιστέψαμε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πολιτισμός στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας και συσχετίσαμε τη μαγική επίδραση που διοχετεύει ένα πολιτισμικό γεγονός στην ψυχή, στο πνεύμα και στις αισθήσεις των ανθρώπων για να πιστέψουν στο δίκαιο, στην απαντοχή, στην ισότητα, την αλληλεγγύη, μα πάνω απ’ όλα σε ένα ιδεολογικό αμάλγαμα που θα ενεργοποιήσει νέες πραγματικότητες, θεμελειώδεις αρχές και διαδικασίες για να συγκροτηθούν θεσμικοί μηχανισμοί που θα οδηγήσουν τη χώρα μας έξω από αδιέξοδα, μεμψιμοιρίες και αμφιταλαντεύσεις.

Η Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μπορεί χρονικά να ανήκει στο παρελθόν, μπορεί να διέγραψε την ιστορική της πορεία, αλλά ο απόηχος και η επενέργειά της θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο οι Αρχές και οι πολιτισμικοί Οργανισμοί να επαναπαυθούν.

Θα έλεγα ότι είναι ώρα για μια νέα αρχή, ένα καινούργιο ξεκίνημα, ένα πιο μεγάλο και πλατύ όραμα που θα περικλείει πιο εντυπωσιακή πολιτιστική κίνηση, ολοκληρωμένες θέσεις, συμπλήρωμα κενών, νέες προοπτικές, ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές δραστηριότητες και δημιουργίες, βαθύτερο και διαρκέστερο συναπάντημα με όλα τα είδη τέχνης και πολιτισμού.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο μιας νέας ευχής πολιτισμού για την ίδια την Πάφο και τους ανθρώπους της.

Εμείς ξετυλίξαμε τον μίτο. Ας συνεχίσουν άλλοι να τον ακολουθούν για να βγούμε από τον λαβύρινθο της αδιαφορίας, της μετριότητας, της έλλειψης ενδιαφερόντων και της επικίνδυνης σκοινοβασίας χωρίς δίχτυ που ακολουθούμε.

Ανδρέας Χατζηθωμάς
Μέλος του Δ.Σ του οργανισμού ΠΠΕ Πάφος 2017