Εγκαίνια εγκαταστάσεων Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών

Εγκαίνια εγκαταστάσεων Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών

Μέσα στα πλαίσια για προώθηση της Γεωργικής Εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Αχέλειας παραχώρησε στα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. ένα σπιτάκι, το οποίο με τη συμβολή του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών και του Δήμου Πάφου ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε έναν λειτουργικό χώρο για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επίσης, για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης, παραχωρήθηκε και ένα από τα θερμοκήπια του σταθμού, όπου σε συνεργασία με το ΙΓΕ εφαρμόζεται η παραγωγική διαδικασία. Τα εγκαίνια των προαναφερθέντων χώρων έγιναν σήμερα από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών στην Αχέλεια.


Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων ο Δημήτρης Σφιχτός Επαρχιακός Συντονιστής των Mεταλυκειακών Ινστιτούτων Πάφου ανέφερε πως ο κλάδος του Τεχνικού Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών έχει ως σκοπό να προσφέρει σύγχρονες και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Πρόσθεσε επίσης πως τα προγράμματα σπουδών που έτρεξαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014- 2015 στη Πάφο είναι ο Τεχνικός Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών, ο Τεχνικός Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών και ο ειδικός αρτοποιός και ζαχαροπλάστης.

Σύμφωνα με τον κ. Σφιχτό στόχος των ΜΙΕΕΚ είναι να βρουν οι σπουδαστές εργασία να δώσουν ευκαιρίες σε σύγχρονες τεχνολογίες και σε σύγχρονα επαγγέλματα , τα οποία δεν υπήρχαν παλιά και εισέρχονται στη νέα τάξη της κοινωνίας.

Επεσήμανε επίσης, πως οι σπουδαστές των ΜΙΕΕΚ είναι τελειόφοιτοι είτε των Λυκείων είτε των Τεχνικών σχολών είτε Πανεπιστημίων που θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία στη εποχή που μαστίζει τον κόσμο και την ανεργία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου πρόσφερε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ προκειμένου να μπογιατιστούν οι εγκαταστάσεις του μικρού οικήματος. Ο νέος αυτός κλάδος συνέχισε χαροποίησε ιδιαίτερα την Τοπική Αρχή αφού ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Πάφου ικανοποιήθηκε.

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ακόμη πως όταν το Υπουργικό Σσυμβούλιο αποφάσισε το Φεβρουάριο του 2012 την ίδρυση και λειτουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η Επιτροπή Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πάφου θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για ανάπτυξη της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης στην Πάφο μέσα από τα ΜΙΕΕΚ αποφάσισε να στηρίζει την προσπάθεια αυτή με βράβευση των δέκα πρώτων σε επίδοση φοιτητών με 500 ευρώ έκαστος.

Ο Τάσος Μενελάου Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση στο Υπουργείο Παιδείας αναφέρθηκε στη λειτουργία του κλάδου Βιολογικών Καλλιεργειών στην Επαρχία Πάφου.

Ο κ. Μενελάου εκτίμησε πως στις μέρες μας οι νέοι άρχισαν να στρέφονται στα τεχνικά επαγγέλματα .

Εξάλλου ο σπουδαστής Βάσος Πατρικιώτης αναφέρθηκε στο ρόλο των ΜΙΕΕΚ στην βοήθεια που έλαβε από τη φοίτηση του σ’ αυτά αλλά και για τις βιολογικές καλλιέργειες, τις οποίες φροντίζει με μεγάλη αγάπη.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση στα ΜΙΕΕΚ συμμετέχουν 50 περίπου σπουδαστές εκ των οποίων το 80% βρήκαν εργασίες σε ξενοδοχειακές μονάδες, εταιρείες φωτοβολταϊκών, και σε ευρύτερες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα , είτε δημιούργησαν δικές τους εργασίες .

ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΧΡ)