Εγκαινιάστηκε το οίκημα της Alliance Française

Εγκαινιάστηκε το οίκημα της Alliance Française

Τα εγκαίνια του νέου οικήματος τους στα Κονιά, τέλεσαν η πρόεδρος και τα μέλη της Alliance Française de Paphos.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και του Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, οι οποίοι έδωσαν το παρών τους.

Σε χαιρετισμό της η Δήμητρα Mayeux πρόεδρος της Alliance Française de Paphos, ανέφερε πως ο Γαλλικός Οργανισμός είναι παρών στην Πάφο από το 1976 και μια επιτροπή από επτά εθελοντές, από το 2016
έχει αποστολή, “να συγκεντρώσουμε όλους τους Γαλλόφωνους και τους Φραγκόφιλους από την περιοχή για να μοιραστούν και να προωθήσουν τον γαλλικό πολιτισμό στην Πάφο”.


Πρόσθεσε πως ο Οργανισμός προσφέρει μαθήματα γαλλικής γλώσσας, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβολές γαλλικών ταινιών, εκθέσεις κ.λπ.), προτείνει εκπαιδευτικά ταξίδια στη Γαλλία και γιορτάζει όσο το δυνατόν περισσότερο τις γαλλικές παραδόσεις (Mardi-gras, Beaujolais Nouveau κλπ).

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως η εκδήλωση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη των ισχυρών δεσμών φιλίας και συνεργασίας που παραδοσιακά ενώνουν την Κύπρο και τη Γαλλία.

Η ανανεωμένη παρουσία της Alliance Française στην Πάφο, μέσω του νέου οικήματος που σήμερα εγκαινιάζουμε, λειτουργεί ως μία ακόμη μικρή αλλά τόσο όμορφη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών και των πολιτισμών των δύο χωρών, σημείωσε.

Ο διακηρυγμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των εθνικών μας κυβερνήσεων, για περεταίρω γνωριμία και ανάπτυξη της κατανόησης μεταξύ των λαών, για προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της φιλίας, βρίσκει μέσω των στόχων και των δράσεων της Alliance Française μιά έμπρακτη υλοποίηση, είπε ο κ. Φαίδωνος.

“Ιδιαίτερα για την Κύπρο, τη μοναδική διχοτομημένη χώρα τη Ευρώπης, αυτό το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αλληλεγγύης είναι ακόμη πιο ουσιαστικό, καθώς μέσα από αυτό υπάρχει η πρόκληση της επανένωσης της χώρας μας, ώστε να συνεχίσει με ενιαίο σώμα και μία φωνή την ευρωπαϊκή της πορεία δημιουργικά και προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής λύσης του πολιτικού της προβλήματος”, τόνισε περαιτέρω.

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε ακόμη πως για την Πάφο, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, η ενεργός παρουσία της Alliance Française μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής, αφού ενισχύει τις προοπτικές για περαιτέρω σφυρηλάτηση των δεσμών σε όλα τα επίπεδα –πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, οικονομικά, κοινωνικά- με μία παραδοσιακά φίλη χώρα, η οποία ανέπτυξε και διέδωσε τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε ως παραδείγματα στην παρουσία στην Πάφο της μεγάλης Γαλλίδας ηθοποιού Φανί Αρντάν, με την παράσταση της «Κασσάνδρας» στο πλαίσιο του Πάφος 17,  στην δραστηριοποίηση στην Πάφο της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβινιόν, που χρόνια τώρα διενεργεί ανασκαφές στην Πάφο υπό της διεύθυνση της Καθηγήτριας Κλαίρ Μπαλαντιέ.